Egyre több a halálos áldozata az Otis hurrikánnak Mexikóban

Otis hurrikán Mexikó csendes-óceán
Acapulco, 2023. október 26. Az Otis hurrikán pusztítása Acapulcóban 2023. október 26-án. Az Otis az egyik legerősebb vihar, amely valaha is elérte Mexikó csendes-óceáni partvidékét, jelentős károkat okozott Acapulcóban: épületeket és létfontosságú infrastruktúrát károsított meg, a várost távközlés és áram nélkül hagyta. A mintegy 900 ezres lakosú város repülőterét bezárták. A mexikói belbiztonsági miniszter közlése szerint legkevesebb 27 emberéletet követelt az ítéletidő. MTI/EPA-EFE/David Guzmán
Vágólapra másolva!
Az Origo korábbi cikkben már beszámolt arról, hogy az Otis hurrikán - az egyik legerősebb vihar, amely valaha is elérte Mexikó csendes-óceáni partvidékét - jelentős károkat okozott. Negyvennyolcra emelkedett a halálos áldozatok száma Mexikó nyugati partvidékén, 36 embert pedig még mindig keresnek.
Vágólapra másolva!

A védelmi minisztérium bejelentette, hogy a hurrikán sújtotta Acapulco térségében katonák is segítenek az élelmiszersegélyek és az ivóvíz elosztásában.

A tájékoztatás szerint a hadsereg 40 tonnányi segélycsomagot juttatott légi úton az érintett területre, a vöröskereszt pedig 75 tonnát.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök vasárnap ellátogatott a hurrikán sújtotta területre és találkozott helyi tisztségviselőkkel is.

Elmondta, hogy a térségben az áramellátás várhatóan helyi idő szerint hétfő este helyreáll. Az államfő egyébként azt vetette ellenfelei szemére - akiket keselyűknek nevezett -, hogy

Az Otis hurrikán pusztítása Acapulcóban 2023. október 26-án Forrás: MTI/EPA-EFE/David Guzmán

Az Otis a múlt hét kedden csapott le a partvidékre, rendkívül veszélyes, 5-ös kategóriájú hurrikán erejével, amelynek tartós szélsebessége csaknem óránkénti 270 kilométer volt, széllökései pedig elérték az óránkénti 330 kilométert.

Ezt követően a szárazföld felett veszített erejéből, és végül eloszlott.

A hurrikán által sújtott térségekben elharapódzott a lopás és fosztogatás, az ott élők pedig azzal vádolták a kormányt, hogy nem küldött elég segélyszállítmányt az érintett területekre.

Az Otis hurrikán pusztítása Acapulcóban Forrás: AFP/Francisco Robles

Az előzetes felmérések szerint az Otis több mint 270 ezer otthonban tett kárt, és a turisták körében népszerű térségben lévő szállodák több mint 80 százaléka is megrongálódott.

Előzetes becslések szerint a hurrikán 55 milliárd forintnak megfelelő kárt okozhatott a területen.