Mexikóban továbbra is keresik az Otis hurrikán túlélőit

Acapulco, 2023. október 28. A legszükségesebb élelmiszerekért állnak sorba emberek az Otis hurrikán pusztítását követően Acapulcóban 2023. október 27-én. Az Otis az egyik legerősebb vihar, amely valaha is elérte Mexikó csendes-óceáni partvidékét, jelentős károkat okozott Acapulcóban: épületeket és létfontosságú infrastruktúrát károsított meg, a várost távközlés és áram nélkül hagyta. A mintegy 900 ezres lakosú város repülőterét bezárták. A mexikói belbiztonsági miniszter közlése szerint legkevesebb 27 emberéletet követelt az ítéletidő, négyen eltűntek. MTI/EPA/EFE/David Guzmán
Vágólapra másolva!
Mexikóban pénteken a közösségi oldalakon folytatódott a keresés az Otis hurrikán nyomán az ország nyugati partvidékén eltűnt emberek után.
Vágólapra másolva!

Számos segélykérés keringett a Facebookon, a Whatsappon és a korábban Twitter néven ismert X-en.
A hatóságok szerint

legalább 27 ember meghalt, további négyet pedig hivatalosan eltűntként tartanak nyilván.

Sok hozzátartozó azonban nem tudott kapcsolatba lépni szeretteivel. A hurrikán pusztító ereje, amely Acapulco tengerparti üdülőhely közelében ért partot, összeroppantotta a telefon- és internethálózatot a térségben.

Guerrero állam kormánya és a segélyszervezetek

telefonszámokat és űrlapokat tettek elérhetővé az interneten az eltűntek bejelentésére.

Az Otis hurrikán pusztítása után Acapulcóban Forrás: MTI/EPA/EFE/David Guzmán

A Milenio helyi televíziós csatorna videoüzeneteket sugárzott a vihar területén tartózkodó túlélőktől és a szeretteiket kereső családoktól.

Acapulcóban szállodák, éttermek és bevásárlóközpontok súlyosan megrongálódtak, és fosztogatásokról számoltak be. A vihar 15 milliárd dolláros gazdasági kárt okozhatott.

Az Otis kedd éjjel csapott le a partvidékre, rendkívül veszélyes, 5-ös kategóriájú hurrikán erejével, amelynek tartós szélsebessége csaknem óránkénti 270 kilométer volt, széllökései pedig elérték az óránkénti 330 kilométert. Ezt követően a szárazföld felett veszített erejéből, és végül eloszlott.