Óriásit bukhatnak az ukránok: Amerika megvonhatja a dollármilliárdokat Tajvan miatt

Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Bakhmut 2023,army,artillery,artillery shell,August,Bakhmut,Bakhmut direc Horizontal, Ukrajna, orosz-ukrán háború
DONETSK OBLAST, UKRAINE - AUGUST 2: A Ukrainian soldier fires an artillery in the direction of Bakhmut as Ukrainian Army conduct operation to target trenches of Russian forces through the Donetsk Oblast amid Russia and Ukraine war in Donetsk Oblast, Ukraine on August 02, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Nemcsak Zelenszkijben, hanem az ukrán kormányban is hatalmas a félelem, hogy az Egyesült Államok azt a támogatást, amit eddig szó szerint odadobott az ukránoknak, korlátlanul, számolatlanul szórták a dollármilliárdokat, a jövőben nem fogják megkapni – mondta az Origónak adott interjúban Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő elárulta, hol tart most a második ukrán ellentámadás, mi történik a dzsiddai találkozó után, és mire készülhet Svájc?
Vágólapra másolva!

Hogyan áll most a második ukrán ellentámadás?

Az Origo kérdésére Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy még a vilniusi NATO-csúcs előtt az ukránok pontosan azzal számoltak, hogy ahhoz, hogy továbbra is megkapják a nyugati támogatásokat, fel kell mutatniuk valamiféle katonai sikert, de mint ismert, ez nem következett be.

Így nemcsak Zelenszkijben, hanem az ukrán kormányban is hatalmas a félelem, hogy az Egyesült Államok azt a támogatást, amit eddig szó szerint odadobott nekik, korlátlanul, számolatlanul szórták a dollármilliárdokat, a jövőben nem fogják megkapni.

Az Egyesült Államok naponta újabb és újabb támogatást ad Ukrajnának, azzal együtt, hogy látszódik egyfajta változás az amerikai politikában Tajvan miatt.

Változás állhat be Ukrajna támogatásában, legalábbis a hivatalos amerikai politika részéről - Brüsszel viszont marad

Nógrádi György emlékeztetett: Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy

Ukrajna helyett a jövőben Tajvant kell támogatni,

ami a szakértő szerint az amerikai politika változását jelentené. Hozzátette: Zelenszkij is bejelentést tett, miszerint ha lesz is olyan nemzetközi tanácskozás ősszel a Közel-Keleten, ahol ő és Oroszország is részt vesz, nem lesz hajlandó leülni Putyin orosz elnökkel.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még több pénzt remél Joe Biden Amerikájától Forrás: AFP/Evan Vucci

– teszi hozzá a szakértő, aki szerint két olyan NATO-tagállam is van most, ahol a lakosság többsége mondja azt, hogy nem kell tovább támogatni az ukránokat, mert értelmetlen. Először fordult elő az is, hogy az amerikai közvélemény ezt mondta, és az is, hogy a szlovákok 51 százaléka is így vélekedik.

Közben az orosz légicsapások száma megnövekedett Ukrajnával szemben, napi 50-80 csapást mérnek Ukrajnára, ami új. Azt is látjuk, hogy az ukránok támadják az orosz területeket.

A helyzet fokozódik

Nógrádi György szerint jelenleg az Európai Unióban négymillió ukrán menekült van – ezek az EU adatai –, 30 százalékuk Németországban, második helyen van Lengyelország és harmadik helyen pedig Csehország. A szakértő emlékeztetett: az oroszok azt mondták az elmúlt napokban, hogy jelenleg 360 ezer NATO-katona tartózkodik az orosz határoktól nem messze, és ezek közül az egyik legfrekventáltabb terület Finnország.

A lengyelek most 10 ezer embert vittek a lengyel-belorusz határra, mert összecsapásokat várnak, ráadásul egyre több a kérdés. A szakértő szerint például az, hogy mi lesz a manőverező robotrepülők sorsa, az úgynevezett Taurus rakétáké.

Egy F–15K vadászrepülőgép egy Taurus nagy hatótávolságú levegő-föld rakétával repül egy gyakorlat során 2017. szeptember 12-én Forrás: Getty Images

Felhívta a figyelmet arra:

Az ukránok egyre veszélyesebbek

Nógrádi György az Origo kérdésére arról is beszélt, hogy az ukránok bejelentették, hogy nemzeti stratégiát kezdenek kidolgozni, amely a függetlenné válás, 1991 óta eltelt 32 év után picit furcsának tűnik.

Nógrádi György következetesen felhívja a figyelmet arra, hogy most rengeteg a változás. Egymillió tüzérségi lőszer leszállítását ígérte meg ingyen az Európai Unió az ukránoknak, ez elkezdődött. Lukasenka fehérorosz elnök azt mondta, hogy senki nem válogathatja meg a szomszédait, így ő sem Lengyelországot. Görögország szintén vasárnap jelentette be, hogy ő a 14. ország, amely hajlandó biztonsági garanciát nyújtani Ukrajnának. A Rheinmetall pedig bejelentette, hogy a legújabb LUNA nevű pilóta nélküli repülőeszközöket hajlandó Ukrajnának leszállítani. Ezek 12 órán keresztül képesek repülni, és 100 kilométeren keresztül információk átadására képesek.

Milyen eredménnyel zárult a dzsiddai találkozó?

Nógrádi György leszögezte: most ott tartunk, hogy a dzsiddai csúcstalálkozónak rengeteg következménye van. Részint orosz-ukrán kapcsolatokban nincs fejlemény. A csecsenek bejelentették, hogy 29 ezer csecsen harcol a fronton, amely óriási szám. Az ukránok az elmúlt napokban kaptak újabb 50 Leopard 1-es harckocsit, aminek a szépséghibája csak az, hogy ezeket Belgiumtól a német állam vette meg, és ezek közül 35-öt lehet használni, mert a többségük csak alkatrésznek jó, ugyanis elavultak.

Nógrádi György elmondta, hogy Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetője bejelentette, hogy két dologban nem tudtak megállapodni ezen a találkozón: a háború felelősségében, másrészt az orosz jóvátételben.

Svájc valóban semleges?

Korábban orosz hackerek tettek nyilvánossá bizalmas svájci iratokat. A dokumentum forgatókönyveket vázol fel arra vonatkozóan, hogyan nyújthatna az ország katonai segítséget Ukrajnának anélkül, hogy semlegessége sérülne. Arról, hogy ez tulajdonképpen mit jelent, és ha ez valóban így van, az mit mutat, a szakértő azt válaszolta, hogy

Emlékeztetett: a bécsi kongresszuson 1814-1815-ben elfogadták Svájc semlegességét, és nagyon kifizetődő volt ez számára.

Ukrán katonák egy BM-21 Grad rakéta-sorozatvető mellett a kelet-ukrajnai Donyecki területen, a bahmuti fronton 2023. május 19-én Forrás: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Nógrádi György elmondta, hogy például ahhoz sem, hogy olyan fegyvereket adjanak át Ukrajnának, amelyekben svájci alkatrész van.