Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Orosz védvonalakat próbálnak áttörni az ukránok, a Nyugat már a 2024-es offenzívára készül

Események

Ukrajna, Oroszország, háború, rakéta,
DONETSK, UKRAINE - MAY 09: Artillery rocket units of the mechanized brigade of the Ukrainian Army conduct operation to target trenches of Russian forces through the Donetsk region, where the country's most intense clashes occur, amid Russia and Ukraine war in Donetsk, Ukraine on May 09, 2023. (Photo by Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 537. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
06:37
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:41
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétákkal, drónokkal támadták az oroszok Odesszát

A hajnali támadásban három ember sérült meg - közölte Oleh Kiper, a régió kormányzója. A lövedékek több helyen tüzet okoztak néhány épületben.

06:43
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Zaporizzsjában

Ma hajnalban több robbanás történt Zaporizzsjában - jelentette a Suspilne ukrán hírügynökség. Károkról, áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

07:27
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 9669 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 9204 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 
A beléptetettek közül a rendőrség 135 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban.

08:41
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Elképesztő fegyverzetet kapnak az új orosz atom-tengeralattjárók

Oroszország azon van, hogy új atom-tengeralattjáróit hiperszonikus Zircon rakétákkal szerelje fel - közölte a legnagyobb orosz hajóépítő cég vezetője a RIA állami hírügynökségnek adott, hétfőn megjelent interjúban.

"A Jasen-M projekt atom-tengeralattjáróit Zircon rakétarendszerrel szereljük fel, a telepítés folyamatban van" , mondta Alekszej Rahmanov, az Egyesült Hajóépítő Vállalat (USC) vezérigazgatója a RIA-nak.

A Jasen-osztályú tengeralattjárók, más néven a 885M projekt, nukleáris meghajtású cirkálórakéta tengeralattjárók, amelyeket a hadsereg és a flotta modernizálására irányuló program részeként a szovjet korszak nukleáris támadó tengeralattjáróinak leváltására építenek.

A tengerre telepített Zircon hiperszonikus rakéták hatótávolsága 900 km, a hangsebesség többszörösével képesek haladni, ami megnehezíti az ellenük való védekezést. (Reuters)

09:36
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Gyásznap Herszonban

Gyásznapot hirdettek hétfőre a helyi tisztviselők Herszonban, miután az orosz lövöldözés hét embert, köztük egy 22 napos csecsemőt megölt, további 22 ember pedig megsebesült.

Öt ember halt meg a Shyroka Balka faluban történt ágyúzásban, köztük egy négytagú család. Két másik embert, köztük egy gyülekezet lelkészét is megöltek a szomszédos Stanislav faluban.

Vasárnap késő este a helyi hersoni kormány közölte, hogy egy újabb légicsapás és tüzérségi lövöldözés során egy 31 éves nő és egy férfi megsebesült, és legalább 12 ház megrongálódott Bilozerka városában. Azt is közölték, hogy három irányított légibomba több házat is megrongált Odradokamianka faluban.

Éjszakai beszédében Zelenszkij elmondta, hogy 18 óráig csak Herszon régióban vasárnap 17 ágyúzásról, valamint Mikolajiv, Zaporizzsja, Donbász, Harkov régiókban és Ukrajna északkeleti határvidékein történt incidensekről érkezett jelentés .

10:18
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Sikeres orosz Offenzíva Harkovban, Ukrajna aggódhat

Az orosz hadsereg sikeres offenzívája a Harkovi területen az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) Zaporizzsjai területen elszenvedett kudarcai közepette szörnyű csapás lesz Kijev számára. Ezt Mark Cancian nyugalmazott amerikai tengerészgyalogos ezredes jelentette ki a The Hill című lapnak adott beszélgetésében.
A volt ezredes szerint, ha a Harkov környéki területek az orosz fegyveres erők (AFU) ellenőrzése alá kerülnek, akkor az AFU-nak újabb komoly problémája lesz. Kancsian meg van győződve arról, hogy egy ilyen fejlemény "a legnagyobb kudarc lesz az ukrán erők elakadt ellentámadását nézve".

10:50
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

A Nyugat előkészül Ukrajna 2024-es offenzívájára

A nyugati országok elkezdtek felkészülni az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) 2024-es tavaszi offenzívájára. Erről a The Wall Street Journal (WSJ) számolt be.
A nyugat úgy véli, hogy az ukrán hadsereg jelenlegi offenzívája még sok hónapig eltarthat. Ezzel kapcsolatban a Nyugat elkezdett tárgyalni egy elhúzódó konfliktus előkészületeiről.
A WSJ ugyanebben a cikkében megjegyzi, hogy a Nyugat arra számított, hogy a jelenlegi ukrán ellentámadás arra kényszeríti Moszkvát, hogy tárgyalóasztalhoz üljön. A nyugati országok abban reménykedtek, hogy a tárgyalási folyamat még a télen elindulhat, most azonban ennek esélye csekélynek tűnik számukra.

11:28
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Reménytelen ukrán támadások

Artem Muzicsenko, az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) 28. önálló gépesített dandárja(ombr) 5. századának foglyul ejtett katonája elmondta, hogy az ellentámadás kezdetén a parancsnokság újoncokat küldött jelentésekért a Horlivka melletti harcokba. Szavait a TASZSZ idézi.

Muzicsenko elmondta, hogy a támadásokra az ellentámadás kezdetén került sor. A katona szerint a 28. dandár az ellentámadás első napjaiban elvesztette állományának legalább 50 százalékát.

A fogoly hangsúlyozta, hogy nem az ő csoportja volt az első. Ilyen reménytelen támadásokra mozgósított, kiképzetlen katonákat vittek - jegyezte meg. "Mindenki számára világos volt, hogy nincs értelme, kevesen tértek vissza onnan. De a parancsnokoknak szükségük volt a jelentésekre a támadásokról" - hangsúlyozta Muszicsenko.

12:09
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán bevetési pontok semmisültek meg

Vadim Asztafjev, a déli csoport sajtóközpontjának vezetője közölte, hogy orosz Szu-34-es vadászbombázók csapást mértek az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) két donyecki népköztársaságbeli dandárjának pontjaira. Szavait a RIA Novosztyi idézi.

Asztafjev pontosította, hogy a Szu-34-esek irányított lőszerekkel csapást mértek az AFU harmadik különálló légi támadó dandárjának két ideiglenes telepítési pontjára Belaja Gora település térségében. A vadászgépek támadták Avdijivka ideiglenes telepítési pontját, egy lőszerraktárat és két fegyver- és haditechnikai eszközök koncentrációs területét.

A katonatiszt szerint az orosz támadó és a hadsereg légiereje Bogdanovka, Kleshcheevka, Andreevka, Belogorovka, Krasznogorovka és Szpornoje térségében csapást mért a támadó AFU-egységek páncélozott járműveire.

12:39
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna orosz védvonalakat próbál áttörni

Az ukrán erők megpróbálják áttörni az orosz vonalakat a Donyecki terület nyugati részein - közölte egy orosz tisztviselő.

Vlagyimir Rogov elmondta, hogy Velyka Novoszilkától délre heves harcok folytak, mivel az ukrán csapatok megpróbáltak átjutni az orosz vonalakon, hogy Kijev ellentámadásának részeként az Azovi-tenger partvidékére nyomuljanak.

"Az ellenségnek sikerült behatolnia és megvetnie a lábát Urozsajnoje északi részén, miután két hétig a legsúlyosabb és legvéresebb harcok folytak ezért a településért" - mondta Rogov, a frontvonal ugyanezen részére utalva.

Elmondása szerint az orosz katonák még mindig ellenőrzésük alatt tartják Urozhaine déli részét. Hozzátette, hogy az ukrán erők egyértelműen egy délebbre fekvő település, Sztaromlynivka ellenőrzésének átvételére törekednek.

13:11
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Feszült helyzet Urozsajnojenál

Az ukrán vezérkar állítása szerint a csapatok a hétvégén előrenyomulást hajtottak végre Nyugat-Zaporizzsjában és a nyugat-donyeck-kelet-zaporizzsjai területeken.

A Berdjanszknál és Melitopolnál folytatott sikeresnek mondható harcok után azt állították, hogy Oroszországtól visszaszerezték a területet.

Oroszország egyelőre nem reagált az állításokra.

Tegnap este hírek érkeztek arról, hogy egyelőre vita övezi, hogy kié lett a harcokban Urozsajnoje település.

Az Institute for the Study of War (ISW), egy amerikai székhelyű kutatóintézet szerint az orosz csapatok "fenntartják állásaikat" a terület déli részén, annak ellenére, hogy azt állítják, hogy a moszkvai erők teljesen kivonultak a területről.

Az ISW azt írta, "nem tapasztalt megerősítést arra vonatkozóan, hogy az orosz erők teljesen kivonultak volna Urozsajnoje területéről, és jelenleg is fenntartják állásaikat, legalább a település déli részén".

13:38
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna 15 drónt és 8 rakétát semmisített meg

Oroszország augusztus 14-én hajnalban több hullámban támadta meg Ukrajnát iráni gyártmányú kamikaze drónokkal és cirkálórakétákkal – jelentette a légierő.

A jelentés szerint Oroszország összesen 15 Shahed-136/131 drónt és nyolc Kalibr rakétát használt, amelyek mindegyikét ukrajna lelőtte. Rakéta- és dróntöredékek hullottak le Odesszában, ami több városban is tüzet okozott – tette hozzá a légierő.

Oleh Kiper Odesa megye kormányzója szerint a törmelék egy oktatási intézmény kollégiumát, egy lakóépületet és egy szupermarketet rongált meg. A szupermarket három alkalmazottja megsérült – mondta Kiper.

14:12
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Probléma van az új Leopardokkal

Az Ukrajnának szánt belga Leopard 1A5BE harckocsik tűzvezető rendszerével kapcsolatosan problémák léptek fel. Erről David Axe cikkíró számolt be a Forbes amerikai kiadásában megjelent cikkében.

Axe kifejtette, hogy az 1A5BE harckocsik a belga tervezésű SABCA SLS rendszerrel rendelkeznek. A fegyverek jobb pontosságáért azonban Belgiumnak többletköltségeket kellett fizetnie. A belga SABCA különleges gondozást és karbantartást igényel.

Az újságíró szerint Németország azt tervezi, hogy az 50 harckocsiból csak 30-at küld Ukrajnának, mivel a maradék 20-at szétbontják, hogy a fő járművek - köztük az SLS-ek - javításához szükséges utánpótlást beszerezzék. Az RMS másik problémája a vékony acélpáncélzat, amely nem véd "semmi ellen, ami erősebb, mint az oroszok nagy kaliberű géppuskája".

Korábban arról számoltak be, hogy a német Rheinmetall cég 50 Leopard 1 harckocsit vásárolt Belgiumtól Ukrajna számára. A járműveket a konszern düsseldorfi létesítményeiben fogják felújítani, majd Kijevbe küldik.

15:04
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna kifogyott a Grom rakétákból

Vaszil Dandykin katonai szakértő emlékeztetett arra, hogy a múlt héten az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) fokozták a pilóta nélküli légi járművek (UAV) segítségével végrehajtott támadásokat. Erről az Izvesztyija című lapnak adott beszélgetésben beszélt.

Dandykin elmondta, hogy az orosz hadsereg az utóbbi időben aktívan részt vesz a dróntámadásokban. Moszkva különösen a drónok repülőtereit, tároló- és gyártóhelyeit támadta. A szakértő szerint a támadások Ukrajna keleti, középső és nyugati régióit érintették. Hozzátette azt is, hogy az orosz műveletek "befolyásolják az ellenség képességeit".

"Hosszú ideig nem lesznek képesek [az AFU] ugyanígy folytatni. Emellett kevés rakétájuk maradhat az S-200-asokhoz, és úgy tűnik, hogy az AFU kifogyott a Grom rakétákból - az utóbbi időben nem hallottunk róluk semmit" - zárta Dandykin.

15:31
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna több tucat katonát veszített

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) több tucatnyi katonáját vesztette el a hétvégén az Urozsajnoje melletti harcokban. Erről Jan Gagin, a Donyecki Népköztársaság megbízott vezetőjének tanácsadója számolt be hétfőn a TASZSZ-nek.

"A hétvége Urozsajnoje térségében feszült volt. Az ottani harcok nem szűntek meg. A hírszerzés szerint több tucat ukrán katona holtteste maradt a csatatéren" - mondta Gagin.

Pontosította, hogy az AFU katonái az orosz tüzérség sűrű tüze miatt nem tudták elszállítani a bajtársak holttesteit. Gagin hozzátette, hogy a település környékén továbbra is feszült a helyzet.

16:06
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA elutasítja az ukrajnai fegyverszállításokat

Az, hogy az Egyesült Államok megtagadta bizonyos típusú fegyverek szállítását Ukrajnának, azt jelzi, hogy Washington tárgyalásokat kíván kezdeni Moszkvával. Ezt a véleményét Edward Luttwak, az amerikai külügyminisztérium és védelmi minisztérium politikai tanácsadója az RBC tévécsatornának adott interjújában fejtette ki.

Luttwak szerint a júliusi vilniusi NATO-csúcstalálkozó eredménye is azt jelzi, hogy az Egyesült Államok kész segíteni Kijevnek "önmaga megvédésében", de a konfliktus végét akarja.

A szakértő úgy véli, hogy "minden alkalommal, amikor Biden azt mondja, hogy nem hajlandó vadászgépeket vagy nagy hatótávolságú fegyvereket szállítani Ukrajnának, ezzel azt a jelzést küldi [Vlagyimir] Putyin orosz elnöknek, hogy tárgyalásokat akar". Luttwak meg van győződve arról, hogy az orosz és az amerikai elnök közötti tárgyalások az egyetlen módja annak, hogy kiutat találjanak az ukrán válságból, amihez a külügyminisztériumi tanácsadó szerint "népszavazást kellene tartani Donyeckben és Luhanszkban".

16:40
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna lelőtt egy orosz helikoptert

Az ukrán erők azt állítják, hogy a hajnali órákban megsemmisítettek egy orosz Ka-52-es támadóhelikoptert.

A helikoptert hajnali ötkor lőtték le Bahmut térségében – közölte a védelmi minisztérium.

A Sky News nem tudta önállóan ellenőrizni a jelentést.

16:59
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna előnyre tett szert két frontvonalon

Az ukrán hadsereg hétfőn közölte, hogy kiszorította az orosz erőket az ország keleti és déli részén fekvő frontvonalak területeiből.

Oroszország azonban azt állította, hogy erői előrehaladtak a keleti harkovi régióban, aláásva Kijev várva várt hadjáratát – írja az AFP.

17:24
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Majdnem száz orosz csapás érte Zaporizzsját

Oroszország az elmúlt 24 órában 99 csapást mért a Zaporizzsja régióra, amelyek legalább két ember halálát okozták - közölte az ukrán kormányzó.

99 csapás 24 településen – a Zaporizzsja régiót ismét megtámadták a megszállók

– mondta Jurij Malasko.

Hozzátette: egy 64 éves nőt kórházba szállítottak .

18:02
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország katonákat telepít a Dnyipro folyóhoz

Oroszország további katonák telepítését fontolgatja a Dnyipro folyó keleti partjára. A Herszon megyében folyó ukrán razziák után Oroszország azzal a dilemmával szembesült, hogy megerősítse-e ezt a területet, vagy az ukrán ellentámadás főbb szektoraira fókuszáljon inkább – jelentette a minisztérium augusztus 14-én.

18:31
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Dánia repülőgépeket indított orosz bombázók elfogására

A dán védelmi minisztérium megerősítette, hogy a dán F-16-osokat valóban bevetették, hogy azonosítsák és elfogják az Északi-tenger felett ma reggel repülő, feltehetően bombázónak minősülő orosz repülőgépeket - ahogyan azt a holland légierő is közölte ma reggel.

A minisztérium szóvivője azt mondta, hogy "az orosz repülőgépek nemzetközi légtérben tartózkodtak, és nem léptek be a dán légtérbe".

Egyelőre nem világos, hogy a bombázók pontosan milyen közel voltak akár a dán, akár a NATO légtérhez.

19:01
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 100 embert evakuáltak Herszonból

Összesen 111 embert evakuáltak a herszoni területről - közölte az ukrán helyi katonai közigazgatás.
Az elmúlt hetekben felerősödtek a harcok, a lövések és a rakétatámadások, különösen a frontvonal közelében lévő falvak vannak veszélyben.

111 embert evakuáltak a Herszon régió megszállt területeiről, köztük 17 gyermeket

- áll a közleményben.

Máshol több százan kezdték el elhagyni a Harkovi területeket, ahol akár 12 ezer embert is érinthet az esetlegesen kötelezővé váló evakuálási parancs.

19:32
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Taposóaknákról oktathatják a diákokat Ukrajnában

Az ukrán oktatási minisztérium az UNICEF-fel együttműködve aknabiztonsági tanfolyamot dolgoz ki, amely a tanterv kötelező részévé válik az ukrán iskolások számára - jelentette be a minisztérium.

20:10
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz támadás érte Harkovot, egy ember meghalt

Egy 50 éves férfi meghalt, amikor orosz csapatok támadást intéztek a Harkovi területen lévő Kozacha Lopanra - írta a területi közigazgatás.

A jelentések szerint a faluban további két férfi megsebesült és kórházba került.

20:32
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Többszáz épület sérült meg az éjszakai bombázásokban

203 épületben keletkeztek károk Odesszában az orosz éjszakai bombázás miatt - jelentette a Városi Tanács.

21:03
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz bombázókat vett célba az Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság RAF Typhoon típusú sugárhajtású repülőgépeket indított két orosz nagy hatótávolságú bombázó elfogására a Shetland-szigetektől északra - közölte a védelmi minisztérium.

Egy Voyagert is kiküldtek, hogy légi tankolási lehetőséget biztosítson a repülőgépek számára.

A repülőgépek az Egyesült Királyság két gyorsreagálású állomásának egyikéről, a skóciai RAF Lossiemouthból szálltak fel.

21:30
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt állítják az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy az elmúlt 24 órában 240 ukrán katonát öltek meg Donyeck déli részén.

A harcok következtében meghalt 240 ukrán katona, és megsemmisült három páncélozott jármű, három normál jármű, két amerikai gyártmányú M777-es tüzérségi rendszer, valamint egy francia gyártmányú Cezar tüzérségi lövegtalp.

Ukrajna még nem adott ki közleményt.

22:24
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna drónelhárító rendszereket kap

Az Ukrajnáért Nemzetközi Alap szerződést kötött a Kongsberg Defence & Aerospace Group-al, hogy 71 millió dollár értékben szállítson Ukrajnának C-UAS légvédelmi rendszereket - jelentette be a norvég vállalat.

22:53
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA újabb katonai segélycsomagot jelent be

Az Egyesült Államok 200 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, ami többek között Patriot légvédelmi rendszerekhez és HIMARS-okhoz szükséges lőszereket, tüzérségi lövedékeket tartalmaz majd - közölte a Pentagon.

23:14
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Németország hatalmas támogatást jelentett be

Németország 2027-ig éves szinten 5 milliárd eurós (1 922 525 000 000 Ft) katonai segélyt tervez nyújtani Ukrajnának - közölte Christian Lindner német pénzügyminiszter.

23:46
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt állítja egy ukrán tábornok

Ukrajna készen áll bármilyen nagyszabású offenzívára, amit Oroszország a közeljövőben indíthat - mondta Vadim Szkibickij katonai hírszerző tábornok.

01:05
augusztus 14, 2023
Vágólapra másolva!

Lezuhant egy katonai kiképzőrepülőgép Krasznodarszk közelében

Lezuhant egy katonai kiképzőrepülőgép hétfőn este a dél-oroszországi Krasznodarszk régióban, az L-39-es típusú gép egyik pilótája életét vesztette - közölte az orosz védelmi minisztérium. A tájékoztatás szerint a kiképzőzászlóaljhoz tartozó gép gyakorló repülésről visszatérve leszállás közben szenvedett szerencsétlenséget a krasznodarszki légitámaszponton. Károk, illetve halottak a földön nem voltak. A baleset okát vizsgálják. Az L-39 Albatros a csehszlovák Aero Vodochody vállalat által gyártott repülőgép, 1972-től a Varsó Szerződéshez tartozó országok legfőbb kiképzőgépe lett. Oroszországban továbbra is a pilótaképző iskolák egyik alapvető kiképzőgépe.

02:50
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy erőkkel támadja Donyecket az ukrán tüzérség

Az ukrán fegyveres erők hétfő este 12 db nagy kaliberű lövedéket lőttek Kurakhovka településre. Halottakról és károkról nem érkeztek hírek - írja a Ria.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről