Zelenszkij egyre erőszakosabb: már világháborút akar

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, rakéta, cirkálórakéta, csatahajó, illusztráció
This grab taken from a footage released by the Russian Defence Ministry on March 28, 2023 shows a missile boat of the Pacific Fleet firing a Moskit cruise missile at a mock enemy sea target in the Sea of Japan during military exercises. (Photo by Handout / Russian Defence Ministry / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Russian Defence Ministry / handout" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok és órák eseményei azt mutatják, hogy nincs világháború, és a vilniusi csúcson nem vették fel Ukrajnát a NATO-ba, de a válság egyre mélyül, és ez kifejezetten aggasztó – mondta az Origónak adott interjúban Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, hogy Ukrajna egyre erőszakosabb, és mindenáron el akarja érni, hogy a Nyugat tovább támogassa pénzzel és fegyverekkel is. Nógrádi György kifejtette véleményét a krími híd elleni robbantásról és a háború lehetséges lezárásáról is.
Vágólapra másolva!

Hogyan értékelhető a krími híd elleni robbantás?

Nógrádi György szerint gyakorlatilag a Krím-félsziget az oroszok számára élet-halál kérdés. Kifejtette:

Nógrádi emlékeztetett rá, hogy az ukrán elnök bejelentette, hogy ők, ha kell, az USA nélkül is folytatják a háborút. A tény azonban az, hogy 24 órát sem képesek nyugati katonai, pénzügyi támogatás nélkül harcolni – tette hozzá, majd hozzáfűzte: azt is bejelentették, hogy mostantól kezdve nem kérik ki a Nyugat véleményét, és maguktól fognak orosz területeket lőni.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a krími híd elleni támadásról az ukránok először azt közölték, hogy orosz provokáció, mert nem akarják a gabonaszerződést meghosszabbítani. Ez egyszerűen értelmetlen. Később az ukránok bejelentették, hogy ők voltak, de ennek részleteit majd a győzelem után fogják nyilvánosságra hozni.

Az elmúlt napok és órák eseményei azt mutatják, hogy nincs világháború, és a vilniusi csúcson nem vették fel Ukrajnát a NATO-ba, de a válság egyre mélyül, és ez kifejezetten aggasztó

– szögezte le a biztonságpolitikai szakértő.

Az ENSZ által bérelt, libanoni bejegyzésű Brave Commander teherhajó 23 ezer tonnányi ukrán gabonával a fedélzetén elindul az ukrajnai Pivdennyi kikötőjéből 2022. augusztus 16-án. Az országot elhagyó teherhajók száma ezzel tizenhatra emelkedett azóta, hogy július végén az ENSZ és Törökország közvetítésével megállapodás született a kikötői blokád feloldására a globális élelmiszerválság enyhítése érdekében Forrás: MTI/EPA/-

Mi a gabonaszerződésből való orosz kilépés lényege?

Nógárdi György azt is hangsúlyozta, hogy óriási gabonafeleslegek vannak Ukrajnában és Oroszországban. Az oroszok azt mondták, hogy támogatják az ukrán gabonaexportot, ha cserébe az orosz termékek is exportra kerülhetnek. A Nyugat úgy nyilatkozott, hogy mivel az orosz termékekkel szemben – itt gondoljunk a műtrágyára, a gabonára –, exporttilalom van, így ezt nem teszik meg. A szakértő azt mondta:

A többi a fejlett, nyugati országokba lett szállítva, mert ott van belőle extraprofit. Az sem mellékes tény, hogy azok a földek, amelyeken az ukrán gabona megterem, egyrészt GMO-kezeltek, másrészt a földek döntő része amerikai, nyugati és kínai tulajdonban van. Ezek nagyon régóta nem ukrán földek – tette hozzá.

A Nyugatnak továbbra is az extraprofit számít Forrás: Getty Images

Tehát ma a gabonaexport nyugati érdek, mert a Nyugat ebből extraprofithoz tud jutni.

– mondta el lapunknak Nógrádi György.

Az EU bele akarta rángatni Latin-Amerikát a háború kérdésébe

A szakértő emlékeztetett arra is, hogy kedden kezdődött a kétnapos brüsszeli EU-Latin-Amerika csúcstalálkozó, ahol közép- és dél-amerikai országokról van szó, összesen hatvan ország találkozik. Mit mondott valamennyi közép- és dél-amerikai ország a háborúval kapcsolatban? – tette fel a kérdést a szakértő, majd hozzáfűzte:

A brazil államfőtől kezdve mindenki megakadályozta, hogy itt egy ukrán támogatási konferencia jöjjön létre.

Mikor érhet véget a háború? Forrás: Sputnik via AFP/Ilya Pitalev

Valóban akkor jöhet el a béke, ha republikánus elnöke lesz Amerikának?

Nógrádi György az Origónak arról is beszélt, hogy jövő novemberben lesz az amerikai választás, de az elnök beiktatására csak 2025. január 20-án kerül sor, ami rendkívül messze van még. A szakértő azt mondta, hogy

Az előválasztási versenyben a közvéleménykutatások szerint nagy fölénnyel Trump vezet, ő többször elmondta, hogy nagyon rövid idő alatt békét teremt.

Trump a háború lezárását ígéri Forrás: AFP via Getty Images/Chandan Khanna

Támadják a békepártiakat

Nógrádi György felhívta a figyelmet arra, hogy

az elmúlt napokban megbukott az a brit védelmi miniszter, aki bírálni merte Ukrajnát a vilniusi csúcson, mert annyi mindent adnak oda Ukrajnának ingyen, hogy legalább hálásak lehetnének. Most komoly támadás indult a bolgár államfő ellen is, aki azt mondta, hogy elég volt abból, hogy európai pénzen harcolnak az ukránok.

– mondta el lapunknak Nógrádi György. Hozzátette: azt se felejtsük el, hogy az oroszok megmondták, hogy ha az ukránok bevetik a kazettás lőszereket, akkor ők is azonnal bevetik a sajátjaikat.