Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kikötővárosokat támadnak az oroszok, újra megnyílik a krími híd

Események

TOPSHOTS Horizontal panoramic ILLUSTRATION GENERAL VIEW BRIDGE SEA INFRASTRUCTURE orosz ukrán háború
Videóból kivett képen a krími híd sérülése
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 510. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
06:01
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:19
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg válaszolni fog a krími híd elleni támadásra

Vlagyimir Putyin közölte, hogy a védelmi minisztérium javaslatokat készít a krími hidat megrongáló támadásra adott válaszlépésekre. Az orosz elnök kegyetlen és értelmetlen cselekedetnek nevezte a robbantást – "terrorista" támadásnak titulálta, mert állítása szerint a hidat hónapok óta nem használták az Ukrajnában harcoló orosz erők ellátására.

"Oroszország választ fog adni a krími hídon elkövetett terrortámadásra" - mondta.

Ukrajna hivatalosan nem vállalta a felelősséget, de az ország médiája szerint az ukrán biztonsági szolgálatok tengeri drónokat vetettek be.

06:33
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

Szokatlan közvetítés

A Sky News elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbiaktól eltérő televíziós közvetítés számolt be az orosz elnök, valamint a regionális tisztviselők tanácskozásáról, akik a krími helyzetet elemezték.

Általában a Biztonsági Tanács ülésének első perceit láthatják csak a nézők, amikor az elnök olyan általános dolgot mond, hogy "sok mindenről fogunk beszélni", a többit pedig zárt ajtók mögött vitatják meg. Ezúttal sokkal hosszabb volt a közvetítés, amelyben úgy tűnt, hogy az elnök szemrehányást tesz, amiért másodszor érte találat a kercsi hidat, és jelezte Ukrajnának, hogy a válaszcsapás nem marad el.

06:58
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

Riasztást kapott az ukrán légvédelem

Ukrajna légvédelmi rendszerei kedd hajnalban bekapcsolódtak egy orosz légitámadás visszaverésébe Odessza kikötője térségében – közölte Szerhij Bratchuk, az ukrán odesszai katonai kormány szóvivője a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

Az ukrán légierő hozzátette, hogy az Odessza, Mikolajiv és Herszon régiókat fenyegető veszélyt megszüntették.

07:29
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

Újra megnyílik a krími híd

Megindult a részleges közúti forgalom a krími híd egyik sávjában - közölte Marat Husnullin orosz miniszterelnök-helyettes a Telegram csatornáján. Hétfőn hajnalban robbanás történt a hídon, amelyben két ember meghalt, egy gyerek pedig súlyosan megsérült. Ukrajna és Oroszország egymást vádolta a robbantással.

A rossz időjárás miatt kedd hajnalban felfüggesztették a kompjáratokat – jelentették orosz ügynökségek a Moszkva által támogatott krími vészhelyzeti minisztériumra hivatkozva.

07:58
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

Hónapokig tart majd a helyeállítás

Marat Husnullin orosz miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a krími híd közúti járművek számára kialakított részének egyik sávja annyira megsérült a hétfői robbanásban, hogy novemberig tart majd a helyreállítása. A híd víz alatti pillérei nem sérültek meg.

2022 októberében is volt egy robbantás a hídon, egészen idén februárig csak korlátozottan lehetett használni az átkelőt.

 

Az oroszok szerint a hétfői támadást Ukrajna hajtotta végre tengeri drónokkal, míg Ukrajna szerint Oroszország robbantott provokációs céllal. Egy orosz férfi és a felesége meghalt, a gyerekük súlyos állapotban került kórházba.

08:19
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. július 17-én az ukrán-magyar határszakaszon 6697 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5507 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 80 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

08:50
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Folytatni kell a gabonaexportot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kitart amellett, hogy engedélyezni kell országából a gabonaexportot, annak ellenére, hogy Oroszország kijelentette, hogy kilép az élelmiszerexportot lehetővé tevő megállapodásból.

Zelenszkij éjszakai videójában azt mondta: „A Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés továbbra is működhet, és működnie kell – ha Oroszország nélkül, akkor Oroszország nélkül. A gabonaexportról szóló megállapodás – Törökországgal és az ENSZ-szel – továbbra is érvényben marad."

A megállapodás biztosítékot nyújtott arra, hogy az ukrán kikötőkbe belépő és onnan kilépő hajókat nem támadják meg. A hajókat orosz, ukrán, ENSZ és török ??tisztviselők ellenőrizték, hogy valóban csak élelmiszert szállítsanak.

09:09
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva kilépése végleges

Emelkedni kezdtek a világpiaci gabonaárak, miután Oroszország jelezte: nem hosszabbítja meg az eddigi török és ENSZ-közvetítéssel tető alá hozott Fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodást. A TASZSZ orosz állami hírügynökség egy magas rangú orosz ENSZ-tisztviselőt idézett, aki szerint a döntés végleges, és innentől nem tudják garantálni a hajók biztonságát.

09:44
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

Légicsapások sorozata Ukrajnára

Oroszország légicsapások sorozatát indította Ukrajna-szerte, többek között a déli kikötővárosok, Odessza és Mikolajiv ellen, néhány órával azután, hogy közölte, kilép az ENSZ által közvetített gabonamegállapodásból - írta a The Guardian. 

Mikolajivban "elég komoly" tűz ütött ki az egyik ipari létesítményben - közölte Olekszandr Szenkevics polgármester a Telegramon, hozzátéve, hogy reggel további részletekkel fog szolgálni.

A légvédelmet aktiválták Odesszában is, ahol Oleh Kiper, a régió katonai közigazgatásának vezetője elmondta, hogy a légvédelem visszaverte a több hullámban érkező orosz drónokat.

Az ukrán légierő emellett dróntámadásokra figyelmeztetett Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Dnyipropetrovszk régiókban, valamint ballisztikus rakétatámadások veszélyére Poltavában, Cserkasiban, Dnyipropetrovszkban, Harkivban és Kirovohradban.

10:14
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

28 ukrán drónt lőttek le a Krím felett

Az orosz légvédelem és az elektronikus elhárító rendszerek 28 ukrán drónt lőttek le a Krím felett kedden a kora reggeli órákban - idézte a RIA hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

A dróntámadásoknak nem voltak áldozatai - közölte a minisztérium. A rajtaütés azt követően történt, hogy hétfőn Ukrajna drónokkal támadta a krími hidat, abban a támadásban két ember meghalt.

10:46
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ: 9300 civil halt meg a háború kezdete óta

Mintegy 9300 civil halt meg azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában teljes körű invázióba kezdett Ukrajnában – mondta Rosemary DiCarlo, az ENSZ politikai ügyekért felelős főtitkár-helyettese az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén. "Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala szerint 9287 civil meghalt és 16 384-en megsebesültek, többségük orosz katonák tüzében" - mondta DiCarlo, hozzátéve, hogy ez a szám 537 halott és 1117 sebesült gyermeket tartalmaz.
DiCarlo hangsúlyozta, hogy ez a szám csak megerősített haláleseteket és sérüléseket jelent, és a tényleges szám valószínűleg sokkal magasabb. Tavaly Ukrajna lett a legtöbb meggyilkolt és megnyomorított gyermek országa, valamint az az ország, ahol a legtöbb iskolát és kórházat lőttek ki.

11:19
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

Terrorgyanú miatt fogtak el egy orosz nőt az oroszok

Az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) őrizetbe vett egy nőt "terrortámadás előkészítésének" gyanújával a Moszkvától északra fekvő Jaroszlavl régióban – közölte az orosz állami média.

Az elfogott nőről azt írják, 1987-es születésű orosz állampolgárt, aki az ukrán különleges szolgálatok utasítására információkat gyűjtött és továbbított egy Jaroszlavl régióban található kritikus infrastrukturális objektumról. A jelentés szerint büntetőeljárás indult, amely akár tíz év börtönbüntetéssel is járhat.

12:14
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

Most az oroszok próbálják tartani Bahmutot

Az oroszok és az ukránok is kisebb előrejutást könyvelhettek el a harc különböző területein: az oroszok északkeleten, a Kreminnától nyugatra fekvő erdőkön keresztül próbálnak nyugatra nyomulni, míg Ukrajna jelentős erőfeszítéseket tesz a megszállt Bahmut visszafoglalására – írta a brit védelmi minisztérium.

A donyecki régióban az orosz erők helyi támadásokat kísérelnek meg, kevés sikerrel, különösen Avdijivka környékén – áll a jelentésben, míg délen Ukrajna továbbra is legalább két tengelyen támad, de valószínűleg még nem sikerült áttörni Oroszország elsődleges védelmi vonalait.

13:30
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

100 ezer katonát és 900 tankot vet be az orosz hadsereg

A helyzet bonyolult, de ellenőrzés alatt tartjuk – mondta a kelet-ukrajnai helyzetről Olekszandr Szirszkij tábornok, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka. A térségben Kupjanszk és Lyman városok közelében koncentrálták a hatalmas haderőt az oroszok – mindkét várost tavaly év végén foglalták vissza az oroszok. A tábornok elmondása szerint egyelőre visszatartják az oroszokat. (The Guardian)

14:36
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

Kína a háborúról

Az ukrajnai konfliktusban részes feleknek tartózkodniuk kell a polgári célpontok és infrastruktúra elleni támadásoktól, biztosítaniuk kell a polgári személyek biztonságát, és be kell tartaniuk a nemzetközi humanitárius jogot - mondta Mao Ning kínai külügyi szóvivő keddi pekingi sajtóértekezletén.

A Krími híd elleni hétfői támadást a TASZSZ orosz hírügynökség kérdésére kommentálva a szóvivő kijelentette: Peking reméli, a felek "erőfeszítéseket tesznek a válság politikai megoldására, és együtt elősegítik a helyzet enyhítését". (MTI)

15:36
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

Kiderült, ki árulta el a Prigozsin-lázadást

A Wagner parancsnokhelyettese Andrej Troshev nem volt hajlandó támogatni a múlt havi zendülést – állítja Gulagu.net portál.

Egy forrás a Gulagu-nak elmondta, hogy Troshev belső információkat szolgáltatott az orosz FSZB-nek és a védelmi minisztériumnak, ezzel, és mert nem volt hajlandó támogatni a lázadást, elnyerte Putyin támogatását is.

Troshev és társai vállalták azt is, hogy elfogják a szökevény Wagner-tagokat Oroszországon belül, és megfenyegették azokat, akik újságírókkal és emberi jogi aktivistákkal kommunikáltak.

Az egykori Wagner-parancsnoknak később pozíciót ajánlottak "egy, a védelmi minisztériumhoz kapcsolódó struktúrán belül". Prigozsin ezt árulásnak tekintette - mondta a forrás.

16:27
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

Novemberig tart a krími híd javítása

Marat Husnullin miniszterelnök-helyettes egy Vlagyimir Putyinnal folytatott megbeszélésen azt mondta, hogy dróntámadásban megsérült híd novemberig nem lesz teljesen használható a forgalom számára.

A közúti forgalom a robbanások óta részben helyreállt, de tegnap hosszú dugók alakultak ki, mivel az orosz turisták a megszállt Dél-Ukrajna egyes részein keresztül hazafelé tartottak.

Khusnullin azt mondta, a híd egyik szakaszát le kell bontani, majd az egyik oldalát szeptember 15-ig, a másik oldalát pedig novemberben nyitják meg a kétirányú forgalom előtt.

17:51
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg megsemmisítette a Krími híd elleni támadás előkészítéséhez használt ukrán bázisokat

Az orosz hadsereg keddre virradóra megsemmisítette a Krími híd elleni hétfői támadás előkészítéséhez használt ukrán bázisokat - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve.

A szóvivő szerint az éjszaka folyamán végrehajtott, összehangolt támadást "a hétfőre virradóra, vízi drónokkal (távirányítású motorcsónak) elkövetett ukrán terrorakció megtorlásaként hajtották végre", hozzátéve, hogy a drónok gyártóbázisaként használt. Odessza környéki hajójavító üzem is találatot kapott.

Elmondta, hogy Mikolajiv és Odessza térségében összesen 70 ezer tonna kapacitású, az ukrán hadsereg ellátását biztosító üzemanyagtárolót semmisítettek meg.

Közlése szerint az orosz hadsereg az északkelet-ukrajnai Harkov megyében két kilométert haladt előre, Kupjanszk város irányába.

18:39
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

Törökország, Oroszország és az ENSZ főtitkára a gabonaegyezményről tárgyalt

Hakan Fidan, Szergej Lavrov és António Guterres július 18-án telefonon folytatott megbeszélést Moszkva kilépéséről a fekete-tengeri gabonaegyezményből - közölte az Anadolu török hírügynökség török diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A megállapodás, amely véget vetett az ukrán kikötők orosz blokádjának a Fekete-tengeren azután omlott össze, hogy Oroszország július 17-én felmondta azt. Az ukrán kormány "zsarolásnak" nevezte Oroszország döntését - írja Kyiv Independent.

19:45
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az Odessza elleni támadás megtorlás volt a Krími híd elleni ukrán támadás miatt

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megtorlásnak nevezte az ukrajnai Odessza kikötője elleni éjszakai orosz rakétatámadást, válaszul a Krími hidat július 17-én megrongáló robbanásokért.

A dél-ukrajnai Odessza városát az éjszaka folyamán több mint 20 drónnal támadta Oroszország, majd az ukrán légierő közlése szerint hat Kalibr rakétát lőttek ki a Fekete-tenger felől a városra. Az első robbanásokat helyi idő szerint hajnali fél három körül jelentették Odeszából - írja a Kyiv Independent

20:25
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

A Kreml szerint kockázatokkal jár a gabonamegállapodás folytatása Oroszország nélkül

Azoknak a feleknek, amelyek megpróbálják folytatni a gabonamegállapodás végrehajtását Oroszország részvétele nélkül, figyelembe kell venniük az azzal járó kockázatokat, mivel az ukrán gabonaexport útvonala a háborús övezet közelében halad - jelentette ki kedden újságíróknak Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

A Kreml képviselője az Interfax hírügynökség jelentése szerint arra reagált, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte: Ukrajna Törökországhoz és az ENSZ-hez fordult azzal a javaslattal, hogy a fekete-tengeri gabonamegállapodás keretében Oroszország nélkül működtessék tovább a "gabonafolyosót", miután Moszkva hétfőn kilépett az egyezségből.

"Egy olyan zónáról beszélünk, amely a harctér közvetlen közelségében van, és megfelelő biztonsági garanciák nélkül ott bizonyos kockázatok merülnek fel" - mondta Peszkov.

Szerinte ebben az ügyben Oroszország "nem tudja megmondani, hogy milyen mértékben és mely országok készek vállalni ezeket a kockázatokat".

21:12
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán légierő: Megsemmisítették az Ukrajnára kilőtt rakéták és drónok zömét

Az orosz erők keddre virradó éjjel hat Kalibr típusú robotrepülőgéppel és 36 Sahíd önmegsemmisítő drónnal támadtak délről, a légvédelem az összes rakétát, továbbá 31 támadó és egy felderítő drónt semmisített meg - közölte az ukrán légierő sajtószolgálata.

A Kalibr rakétákat a légierő előzetes információi szerint az Admiral Essen orosz fregattról, a drónokat pedig a megszállt Krím félszigeten található egyik kísérleti telepről indították.

22:01
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán kormány két év alatt újjá akarja építeni a kahovkai vízerőművet

Az ukrán kormány határozatot fogadott el a felrobbantott kahovkai vízerőmű helyreállításának projektjéről - jelentette be kedden Denisz Smihal miniszterelnök.

A határozat szerint a kormány két év alatt tervezi újjáépíteni a Herszon megyei vízerőművet - közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Smihal szavai szerint az első ütemben minden építményt megterveznek, és előkészítik a helyreállításhoz szükséges alapot. A második szakasz csak azután kezdődik, hogy az ukrán erők visszafoglalják az orosz csapatoktól azt a területet, ahol az erőmű áll.

Ez tartalmazza ugyanis a tényleges építési munkálatokat. A projektet a gazdasági minisztérium koordinálja, a megrendelő az Ukrenerho állami áramszolgáltató vállalat lesz.

22:49
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb fegyverek Ukrajnának

Belgium, Hollandia és Luxemburg védelmi miniszterei július 18-án közös nyilatkozatban jelentették be, hogy országaik hamarosan felújított M113-as páncélozott járműveket küldenek Ukrajnának - írja a Kyiv Independent..

23:27
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint ez történik most Kupjanszknál

Ukrajna visszanyerte a kezdeményezést Kupjanszk közelében; eközben az ukrán hadsereg folytatja az offenzívát a dél-ukrajnai frontszakaszon.

Hanna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes július 18-án közölte, hogy "az orosz offenzíva Kupjanszk irányában jelenleg sikertelen".

23:52
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

Amerika szerint ezért halad lassan az ellentámadás

Az Egyesült Államok szerint Ukrajna sikereket ér el ellentámadása során, de időre van szükség, mert orosz aknamezők akadályozzák a gyorsabb haladást - jelentette ki kedden Washingtonban Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

"A jelentős ár ellenére az ukránok rendületlenül és megfontoltan haladnak előre, brutális és véres csatákat vívva hazájuk visszafoglalásáért" - mondta Milley újságíróknak nyilatkozva, miután a katonai segélyezést összehangoló Nemzetközi Ukrajna Kontaktcsoporttal egyeztetett.

Elismerte, hogy az offenzíva lassan halad, de az aknamentesítés - mint mondta - időt vesz igénybe.

"Messze van ez a kudarctól" - hangsúlyozta az amerikai tábornok, hozzátéve, hogy "még sok küzdelem van hátra".

00:30
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán rakéta csapódott egy donyecki lakóházba

Ukrán tüzérségi rakéta csapódott egy Donyeck Kujbisevszkij városrészén található lakóházba. Egy 9. emeleti lakásba csapódott a rakéta, a támadás pillanatában a tulajdonos nem volt otthon, így nem sérült meg senki. Július 18-án az ukránok tíz rakétát lőttek ki Donyeck Kujbisevszkij városrészére.

00:58
július 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna több régiójában is légiriadót rendeltek el

Légiriadót rendeltek el Ukrajna Poltava, Harkov, Dnyipropetrovszk és Kirovograd régiójában, a várható orosz légitámadások miatt.

02:56
július 19, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások voltak Odesszában

Ukrán sajtóértesülések szerint több robbanás is hallatszódott az éjszaka folyamán Odessza területén. A térségben már délután légiriadót rendeltek el a várható orosz rakétacsapások miatt. Károkról, sebesültekről egyelőre nem érkeztek hírek.

06:26
július 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről