Összeomlott Joe Biden fiának vádalkuja: a bíró szerint is Hunter Bidennek kedveztek az ügyészek

JOE BIDEN, HUNTER BIDEN, politika, amerikai elnök, fia, Dél-Karolina, templom
US President Joe Biden (L) waves alongside his son Hunter Biden after attending mass at Holy Spirit Catholic Church in Johns Island, South Carolina on August 13, 2022. (Photo by Nicholas Kamm / AFP)
Vágólapra másolva!
A bíró visszaküldte a Hunter Biden-vádalku szövegét a jogászoknak szerdán az elnök fiának adóvisszaélés miatt tartott első bírósági meghallgatásán.
Vágólapra másolva!

Maryellen Noreika, Delaware állam szövetségi kerületi bírója a meghallgatáson aggályait fejezte ki az elnök fiának ügyvédei és az ügyészség között létrejött vádalku szövege miatt.

A bíró az ellen emelt kifogást, hogy a vádalku elemeként szereplő tiltott fegyverbirtoklási ügyben azt kötötték ki, hogy Hunter Biden ellen adóbűncselekmény ügyében újabb eljárás nem indul a jövőben.

Az eredeti várakozások szerint szerdán Hunter Biden bűnösnek vallotta volna magát két rendbeli kisebb súlyú adóbűncselekményben, az ügyészek pedig ennek fejében nem börtönt, hanem próbaidő kiszabását kérték volna a bíróságtól.

Joe Biden és fia, Hunter Biden Forrás: AFP/Nicholas Kamm

A vád szerint Hunter Biden 2017-ben és 2018-ban is elmulasztotta 100-100 ezer dollár adó megfizetését 1,5 millió dollár évenkénti jövedelme után.

Az elnök fia elleni bűntetőeljárás másik eleme tiltott fegyverbirtoklás volt, ugyanis nyilvántartott kábítószer-használóként nem juthatott volna lőfegyverhez, 2018 októberében mégis rendelkezett egy pisztollyal.

A vádalku részeként ebben az ügyben a bírósági tárgyalást megelőző, úgynevezett elterelő eljárásban állapodtak meg az ügyvédek és ügyészek.

Tiltott fegyverbirtoklásért akár 10 év börtönbüntetés is kiszabható az amerikai törvények szerint.

A bírósági eljárást komoly politikai figyelem övezi az Egyesült Államokban, ami árthat Joe Biden számára, aki már megkezdte elnöki újraválasztási kampányát.

A vádalku Hunter Biden ügyvédeinek szándéka szerint lezárja az ügyfelük ellen 5 éve indított nyomozást és eljárást, miközben a republikánus politikusok azt mondják, hogy túlságosan méltányos megállapodás született.