Folytatódtak a brutális zavargások Franciaországban, 667 embert letartóztattak - videó

Zavargások egy tizenéves lelövése miatt Franciaországban, tüntetés, gyújtogatás, 2023.06.29.
Nanterre, 2023. június 29. Rendbontók tűzijátékokat lőnek ki rohamrendőrökre Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 29-re virradóan. Az erőszakossá fajult újabb tüntetésen amiatt romboltak és gyújtogattak, hogy június 27-én egy rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt a városban. A hatóságok több tucat tüntetőt elvezettek. A fiatal életét kioltó rendőr ellen vizsgálat kezdődött. MTI/EPA/Yoan Valat
Vágólapra másolva!
Harmadik éjszaka folytatódtak péntekre virradóra a zavargások Párizs külvárosaiban és más francia városokban egy fiatalkorú, 17 éves bűnöző miatt, akit a rendőrök lelőttek egy közúti ellenőrzés során.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, kedden, Párizs Nanterre nevű elővárosában

egy közúti ellenőrzést végző francia rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves bűnözőt a városban.

Nahel bedrogozva és jogosítvány nélkül vezetett - és már többször megbüntették -, a Párizs melletti közúti ellenőrzéskor nem akart megállni, majd megpróbálta elütni a rendőrt. A rendőr a sofőr lába felé célzott, de megbotlott, így a mellkasa felé lőtt - írja a The Guardian.

A rendőrt kihallgatása után előzetes letartóztatásba helyezték, mivel az ügyészség szerint a buszsávban autót vezető fiú igazoltatásakor nem volt jogos a fegyverhasználat.

- mondta el a rendőr ügyvédje a helyi francia tévének, hozzátéve, hogy ügyfele őrizetbe vételével próbálták megnyugtatni a zavargókat.

A nanterre-i ügyész, Pascal Prache csütörtökön közölte, hogy Nahel bal karját és a mellkasát érte a lövés. A rendőr azt mondta, azért nyitott tüzet, mert attól tartott, hogy őt és kollégáját vagy valaki mást elütheti Nahel autójával.

A megölt fiú emlékére csütörtök délután rendezett meneten rendőrségi források szerint 6200-an vettek részt Nanterre-ben. A békés tüntetés a kora esti órákban káoszba torkollott.

A zavargások megfékezésére országszerte 40 ezer rendőrt mozgósítottak,

különleges erőket és helikoptereket is bevetettek több városban - jelentette egy helyi lap.

Rohamrendőrök könnygáz és lángoló autók füstjében oszlatnak egy tüntetést Párizs Nanterre nevű elővárosában Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

A rendőrség tegnap 150 embert vett őrizetbe, mára már ez a szám több mint a négyszeresére nőtt:

legkevesebb 667 zavargót őrizetbe vettek, sokat közülük Párizs térségében

- írja a The Guardian.

A párizsi régióban csütörtök este óta

nincs autóbusz- és villamosforgalom, a francia főváros központjától nyolc kilométerre fekvő Clamart-ban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el.

"Az állam válaszának rendkívül határozottnak kell lennie" - jelentette ki Gérald Darmanin belügyminiszter az észak-franciaországi Mons-en-Barouelben, ahol a zavargók több épületet felgyújtottak.

A Párizs melletti Nanterre-ben, ahol lelőtték a 17 éves Nahel M.-et, csütörtök este felgyújtottak egy bankfiókot, a lángok egy szomszédos lakóházra is átterjedtek. A tűzoltóság eloltotta a tüzet, sérültek nincsenek.

Rendbontók tűzijátékokat lőnek ki rohamrendőrökre Párizs Nanterre nevű elővárosában Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

A tüntetők

benzinespalackokkal dobálták a rendőröket,

akik 19 embert őrizetbe vettek. Marseille-ben több száz tüntető verekedett a rendőrökkel, üzleteket fosztogattak. A rendőrök ott 14 embert vettek őrizetbe.

Lille-ben, Lyonban és Bordeaux-ban különleges rendőri alakulatokat vetettek be a zavargókkal szemben. Grenoble-ban egy autóbuszra petárdákat lőttek ki, ami miatt a közlekedési vállalat dolgozói beszüntették a munkát.

Tüntetők rohamrendőrökkel csapnak össze Párizs Nanterre nevű elővárosában Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

Emmanuel Macron elnök péntek délutánra újabb rendkívüli tárcaközi ülést hívott össze az újabb zavargások miatt - jelentette a BMF TV.

Zavargások törtek ki Brüsszelben is a Franciaországban lelőtt bűnöző miatt,

a belga fővárosban tíz embert állítottak elő.

Az egyik helyi belga napilap beszámolója szerint a zavargások résztvevői Brüsszel belvárosában

autókat rongáltak meg, utcakövekkel dobálták meg a tömegközlekedési járműveket.

A megrongált buszok ablakai betörtek, egy személyautó teljesen kiégett.

A belga főváros tömegközlekedése a belső kerületben leállt, az Anneessens nevű metrómegállót lezárták, miután az oda érkező szerelvényt is megrongálták a megmozdulás résztvevői.