Elveszett radioaktív kapszulát keresnek Ausztráliában

Vágólapra másolva!
A Rio Tinto bányászati óriásvállalat a hatóságokkal együttműködve próbálja megtalálni azt a radioaktív kapszulát, amely ebben a hónapban tűnt el Nyugat-Ausztráliában.
Vágólapra másolva!

Az eszköz kis mennyiségű radioaktív cézium-137-et tartalmaz, amely súlyos betegséget okozhat, ha hozzáérnek - írja a BBC.

A vállalat vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogyan veszhetett el szállítás közben a kapszula, amely Newman és Perth városa között veszett el, ami nagyjából 1400 kilométer távolságot jelent.

A Rio Tinto közölte, hogy az érintett eszköz egy sűrűségmérő volt, amelyet a bányaiparban gyakran használnak.

Ezt az eszközt a nyugat-ausztráliai Gudai-Darri bányaüzemében használták a vasérc betáplálási sűrűségének mérésére. Az ezüstkapszula átmérője mindössze 6 milliméter, hossza pedig 8 milliméter.

A Rio Tinto megbízott egy harmadik vállalkozót, aki megfelelő szakértelemmel és tanúsítvánnyal rendelkezik ahhoz, hogy biztonságosan becsomagolja az eszközt, hogy azt a telephelyről biztonságosan el tudják szállítani és egy másik létesítményben átvenni. Mielőtt az eszköz elhagyta a telephelyet, egy Geiger-számlálót használtak, hogy megerősítsék, hogy a kapszula benne van a csomagban.

Az állami hatóságok sugárzási riasztást adtak ki Nyugat-Ausztrália nagy részén.

A hatóságok most a Newmanból Perth északkeleti külvárosában lévő raktárba vezető úton keresik a kapszulát.

A fém nyomainak kitettsége azonban olyan, mintha egy óra alatt 10 röntgensugárzást kapnánk - mondta Andrew Robertson, Nyugat-Ausztrália egészségügyi főfelügyelője.

Az állam sivataga távol van a sűrűn lakott területektől, az egyik legkevésbé lakott hely az országban. Nyugat-Ausztrália lakosságának minden ötödik lakosa él Perth-en, az állam fővárosán kívül.

A tisztviselők azonban azt mondják, aggódnak amiatt, hogy valaki megtalálja a kapszulát, anélkül, hogy tudná, mi az.

Ha valaki kapcsolatba kerül vele, vagy csak a közelébe kerül, akkor bőrkárosodást, akár égési sérüléseketv is szenvedhet. Ha től sokáig van a közelében, akkor úgynevezett akut sugárbetegség alakulhat ki. - tette hozzá Robertson úr.

Az incidens akkor történt, amikor a vállalat megpróbálta volna helyrehozni a hírnevét Ausztráliában, miután negatív megítélést okozott azzal, hogy Nyugat-Ausztráliában elpusztította az aboriginok szent sziklabarlangjait. A Rio Tinto egy vasércbánya bővítése érdekében

felrobbantotta a 46 000 éves sziklabarlangokat a Juukan-szurdokban.

Az eset nagy felháborodást váltott ki, ami a vállalat több vezetőjének lemondásához vezetett.