Teljesen máshogy fog uralkodni III. Károly, mint II. Erzsébet

II. ERZSÉBET; III. KÁROLY London, 2022. szeptember 10.
III. Károly brit király a Trónutódlási Tanács ülésén, amikor hivatalosan királlyá nyilvánítják a Saint James-palotában 2022. szeptember 10-én. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő két nappal korább
III. Károly brit király a Trónutódlási Tanács ülésén, amikor hivatalosan királlyá nyilvánítják a Saint James-palotában 2022. szeptember 10-én.
Vágólapra másolva!
III. Károly egész élete az uralkodásra való felkészülés jegyében telt, és 73 éves korára jutott el oda, hogy megvalósíthassa, amit kigondolt a királyi feladatokról és a brit monarchia lehetőségeiről. Ő a legidősebb új uralkodó a történelemben, és abban az életkorban jutott el a trónig, amelyben az emberek többsége pusztán nyugalmat és csendet szeretne. Az új király az első beszédében azt mondta: a hagyományok és a haladás ötvözetét tartja fontosnak, és ennek szellemében igyekszik majd uralkodni. Az őt ismerők azonban azt állítják, hogy Károly el fog térni a hagyományoktól, és markánsan véleményt formál majd társadalmi ügyekről, pl. a fenntarthatóságról. Azt, hogy másképp képzeli az uralkodó szerepét, mint az édesanyja, jelzi egy londoni utcai jelenet. A Washington Post írja, a meghalt királynőre emlékező tömegből egy nő áthajolt a kordonon a Buckingham-palota előtt és odakiáltott Károlynak, hogy megpuszilhatja-e. Emlékezzünk rá, II. Erzsébetet nem volt szabad megérinteni. Károlynak azonban a szeme sem rebbent, a rajongó nő megkapta a puszi lehetőségét.
Vágólapra másolva!

A király, akiről alig tudunk valamit, de egy kicsit még mindig haragszunk rá

Közvéleménykutatások szerint a britek többsége nem szereti Károlyt. Igaz, nem is utálja. A szavazók 57 százaléka szerint jól végzi majd a királyi munkát, bár a fiát, Vilmost 77 százalék jobb királynak tartaná. De az biztos, hogy nehéz dolga lesz, mert II. Erzsébetről 84 százalék gondolta azt, hogy jó uralkodó volt, sőt, a királynő még azok körében is 66 százalékos népszerűséget ért el, akik nem támogatják a monarchiát, hanem választott államfőt szeretnének.

III. Károly brit királynak kezet csókol egy tisztelője a londoni uralkodói rezidencia, a Buckingham-palota előtt 2022. szeptember 9-én. Forrás: MTI/AP/PA pool/Yui Mok

Sokan még mindig haragszanak Károlyra a Dianával való katasztrofális házassága miatt. Számukra Károly ma is házasságtörő, hazug, gyáva férfi. Közben pedig nehéz elfelejteni, hogy Dianával végzetesen eltávolodtak egymástól, ő pedig szívből szerette Camillát – aki nem mellékesen 12 éve a felesége, most pedig királyné.

III. Károly brit király első királyi kihallgatásán Liz Truss miniszterelnököt fogadja a londoni uralkodói rezidencián, a Buckingham-palotában 2022. szeptember 9-én. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő az előző nap, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében meghalt. Forrás: MTI/AP/PA pool/Yui Mok

Az is biztos, hogy Károly nem csak az utcai puszival, de Liz Truss új minisztelnök fogadásával is meglephette a közvéleményt. Károly látható örömmel és természetesen kedvességgel fogadta Trusst a Buckingham-palotában, és azt mondta:

Ki hallott valaha is brit uralkodótól ilyen őszinte mondatokat a sajtó előtt, egy politikai eseményen?

Károly mint rocksztár?

Károly támogatói azt mondják, ő lesz a klímavédelem és egyes társadalmi ügyek rocksztárja, aki ugyan idősen kapta a királyi feladatot, de Keith Richards se tinédzser már, mégis megtestesít mindent, amit a rockról tudni kell.

Károly édesanyja halálakor automatikusan a trónra került, de a koronázása csak később lesz majd. Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

A brit uralkodót a királyi családról készült Netflix-sorozatban, a Koronában hideg, számító embernek mutatják be, aki nem tud társaságban felszabadultan viselkedni. Az őt ismerők szerint azonban nagyon is kellemes társaság, olyannyira, hogy édesanyja fogadásaihoz képest az ő rendezvényei mindig hosszabbak voltak.

Miközben Károlynak étvizedes rutinja van az állami és egyéb rendezényeken való szereplésben, és a királyi család képviseletében szerte a világon, néha meglepő vagy sokak számára érthetlen, akár sértő megjegyzésekre is képes.

Fülöp, Edinburgh hercege, Károly édesapja Forrás: Wikipedia

Ebben talán az édesapjára, Fülöp hercegre üt, aki gyakran egészen sajátos kijelentéseket tett, egyszer például azt mondta, hogy vigyázni kell a túl hosszú kínai utazásokkal, mert az embernek ferde lesz a szeme.

Károly egyik félresikerült mondata egy BBC-műsorban hangzott el, amikor azt mondta, hogy a bioüzemanyagra átalakított veteránautóját fehérbor és tejsavó hajtja. A környezetvédők azért bírálták, mert szerintük a bioethanol-yártás erdőirtáshoz vezet és valójában többet árt, mint használ, másrészt, nem sokan engedhetik meg maguknak, hogy Aston Martin márkájú autójuk legyen. Megint mások azt mondták, a bor a sofőrt hajtja, nem az autót. Károly kritizált nyilatkozatát itt tudják megnézni:

Az érzékeny gyerek, aki soha nem akart rocksztár lenni

1953. június 2-án milliók nézték a tévében II. Erzsébet koronázási ünnepségét. Egy új korszak kezdőtt a brit birodalom történetében, amikor a szertartás végén elhangzott a kiáltás: Isten óvja Erzsébet királynőt!

Károly a nagymamája és a nagynénje között a koronázáson Forrás: India Today

Egy ötéves kisfiú számára szintén új korszak kezdődött: ettől a pillanattól fogva nem csak „egyszerű" herceg volt, hanem a trónörökös. És ennek a kisfiúnak a gyerekévei, a fiatal felnőtt évei, a középkorúság évei, majd a már szinte nyugdíjasévei is azzal telnek majd, hogy felkészüljön az uralkodásra. Addig azonban még majdnem hét évtized telik majd el.

Károly a koronázási ünnepségen Forrás: Flickr

Amikor megszületett, a bába kisietett vele a bálterembe, hogy bemutassa az udvar tagjainak. Apja, Edinburgh hercege, édesanyja halálig tartó szerelme, aki mellett a kalandozásai ellenére is kitartott, eközben elment „hazulról" squashozni a titkárával. Amikor később meglátta az újszülött fiát, a mai III. Károlyt, így szólt:

A család élete végérvényesen megváltozott, amikor édesanyja lett az uralkodó. A kis Károly többé nem sokat találkozott vele, őt illetve három testvérét nevelők nevelték. Károly imádta az anyukáját, de csak távolról volt lehetősége szeretni őt:

Károlyhoz az anyakirályné, a nagymamája állt a legközelebb, aki megadta neki a gyerekek számára óriási jelentőségű testi érintést, az ölelést, simogatást, a csikizést és egyéb játékokat. Ő volt az, aki megtanította,

mondta róla Károly, aki később a nagymama birtokát, Clarence House-t választotta otthonául.

Károly keresztelője. A fotó jobb oldalán az anyakirályné, akihez a trónörökös nagyon közel állt Forrás: Wikipedia

A gyerek természetesen minden iskolaévét bentlakásos iskolában töltötte. Sokat volt beteg, és a mandulaműtét tovább rontott a helyzeten, mert ez után minden légúti betegséget elkapott. A szülei ilyenkor nem látogatták meg.

A szülők és a kis Károly, aki az apja szerint szilvapudingra hasonlított a születésekor Forrás: Facebook

Egyszer, amikor egy addig ismeretlen influenzavírus döntötte ágynak, anyja és apja levélben kívánt neki jobbulást, illetve, azt is közölték, hogy most egy darabig nem lesznek otthon, mert Kanadába utaznak, így egyúttal el is búcsúztak tőle:

Fülöp herceg erőteljes, ma már azt is mondhatjuk, elnyomó személyisége szöges ellentétben állt Károly érzékenységével és szeretetvágyával. Gyakran kergette majdnem a sírásba a gyereket, amikor családi ebédeken, fogadásokon Károly kárára viccelődött és viccbe csomagolt, gúnyos megjegyzéseket tett rá.

Fülöp herceg, valamint Anna és Károly. Érdemes figyelni a kisfiú testbeszédét Forrás: Instagram

Az sem tett jót kettejük kapcsolatának, hogy Fülöp szentől meg volt győződve arról: a kemény bánásmód a helyes nevelés egy ilyen „anyámasszony katonájának", ezért amikor Károly 13 éves lett, az előkelő skóciai Gordonstounba küldték. Az arisztokrata diákokat egyebek mellett itt leszoktatták arról, hogy különlegesnek gondolják magukat. Az iskola korlátozta a játékidőt. A játék helyett csendgyakorlatokat tartottak – igen, gyerekeknek csendgyakorlatot, az iskola alsó korhatára 4 és fél év volt! Nem véletlen, hogy Károly börtönnek írta le az ország egyik legdrágább tanintézményét, ahol a gyengébbek felett zsarnokoskodó, mai szóval bully-k terrorizálták a többieket.

mondta Károly Gordonstounról.

Károly tinédzserként Forrás: Reddit

A fiú nem teljesített kiemelkedően a tárgyak többségében. Három területen viszont átlag feletti képességeket mutatott: a költészetben, a festészetben és a színjátszásban.

Károly később Ausztráliában tanult, ahol végre felszabadultan élhette a tinédzserek életét.

magyarázta Károly később.

mondta róla a tanára, Michael Collins-Persse 2005-ben.

A királyi család az 1960-as években Forrás: Facebook

Amikor visszatért Nagy-Britanniába, Gordonstounban folytatta a tanulmányait, majd a Cambridge-i Trinity College-ban tanult, ahol átlagos eredménnyel diplomázott. A tanulmányaiban nehézséget jelentett, hogy közben megkapta a walesi hercegi címet, és ez a funkció sok állami feladatot rótt rá.

Action Man

Ebben az időszakban lett közeli tanácsadója és bizalmas a rokona, Lord Louis Mountbatten tengernagy, Burma grófja.

Dickie bácsi és Károly egy sportversenyen Forrás: Popsugar

Dickie bácsi, „Uncle Dickie" képviselte azt a nagyapát, akivel Károly sosem találkozott, rá támaszkodott azokban az években, amikor a trónörökösi lét és az egyszerű hétköznapok igénye között feszültség jelentkezett. Dickie bácsi biztatta arra, hogy tombolja ki magát, vezesse le a feszültséget, élvezze az adrenalint, és vesse bele magát az arisztokraták kellemesen dekadens éjszakai életébe is.

Károly és Lord Mountbatten egy lovaspóló-versenyen Forrás: Popsugar

Így Károly, miközben a hagyományoknak megfelelően szolgált a Királyi Haditengerészetben és a szolgálata végén kapitányként irányított egy hadihajót, az 1970-es évekre az igazi playboy jelképe lett. „Action man", ahogy mondták róla, bár ő szívből utálta ezt a címkét, megtestesítette a „high life"-ot, a „la dolce vitát" élvező brit főrendet, aki lovaspóló versenyeken szerepel, kerítéseket ugrat át a lovával, körbeszáguldja a világot és elcsábítja a nőket. Miközben legbelül a herceg már spirituális útra tért, a pszichoterápia foglalkoztatta, érdekelték a keleti vallások és már ekkor beszélgetett a fákkal, amiért később konkrétan őrültnek hitték.

Tündérmeséből tragédia

1977-ben Károly megismerkedett Dianával. Ő 29 éves volt, a lány még csak 16.

mesélte 1981-ben Diana egy interjúban.

Károly és Diana az esküvőjük előtt Balmoralban Forrás: Insider

Károlynak nagyon megtetszett a vibráló, energikus, mosolygós lány. Ráadásul akkoriban egyre inkább érezte a nyomást, hogy itt az ideje egy eljegyzés bejelentésének. Amikor 31 éves lett, és épp a szeretett Dickie bácsit gyászolta, akit az IRA terroristái 1979-ben meggyilkoltak, Károly kezdett komolyan gondolkodni Dianáról. Amikor 1980-ban Dianát meghívta a Balmoral-kastélyba, a bulvársajtó tombolt a gyönyörtől. A lapok arról cikkeztek, hogy Diana lesz a királyné.

Diana és Károly a királyi vonaton Forrás: New Zealand Herald

Néhány hónappal később a Sunday Mirror nevű bulvárlap olyan cikket jelentetett meg, ami elindította azt a spirált, amely hozzájárult az álompár tragikus sorsához. Ne felejtsük, hogy ez a lap olyan szellemiségű volt, hogy néhány év múlva Robert Maxwell megvette. Az a sajtómágnás, aki bár egy időben a világ leggazdagabb embere volt, több száz millió fontot sikkasztott a saját nyugdíjalapjából, hogy finanszírozza a sajtóbirodalmát, és akinek a legfiatalabb gyerekét, Ghislaine Maxwellt az idén 20 év börtönre ítélték egyebek mellett emberkereskedelemért és szexuális visszaélésekért a Jeffrey Epstein-ügyben.

Az újság Szerelemvonat címmel megírta, hogy Károly és Diana két éjszakát töltöttek a királyi vonaton Wiltshire-ben. Az udvar hiába minősítette hazugságnak az esetet, a csapás már megtörtént, így Fülöp herceg utltimátumot adott a fiának: vagy elveszi Dianát, vagy azonnal szakít vele.

Diana és Károly eljegyzésük napján, 1981-ben Forrás: Insider

Diana azonnal igent mondott. Károlyt állítólag rosszul érintette, hogy nem gondolkozott el a házassági ajánlaton. Amikor nyilvánosságra hozták az eljegyzést, a hercegtől azt kérdezte egy riporter, hogy szeretik-e egymást. Károly olyat válaszolt, amit később nagyon megbánt:

A pár Károly kötelességei miatt mindössze 13 alkalommal „randizhatott" hivatalosan a házasságkötésig. Az esküvőt 3500 vendég látta a helyszínen, a világban pedig 750 millióan nézték a tévében.

Az álompár álomesküvője 1981-ben Forrás: History

A repedések a házasság falán azonban nem sokkal később már jelentkeztek. A 12 év korkülönbség, a teljesen eltérő érdeklődésük, a közös barátok hiánya mind csak mélyítette a szakadékot.

Az álompár 1986-ban, amikor már végleg eltávolodtak egymástól Forrás: Facebook

Károly féltékeny volt Diana monumentális népszerűségére. Közben szenvedett kettejük távolságától.

írta a herceg egy barátjának.

Károly 1986-ban kezdett viszonyt Camilla Parker-Bowles-zal, régi exével, aki azóta is közeli barátja volt. A hercegi pár 1992-ben hivatalosan különvált, de mivel Károly a brit korona örököse volt, Diana pedig évekig a reménybeli királyné, a közvélemény szemében – és így a kettjük valóságában sem –, tudtak elszakadni egymástól.

Diana és Károly Kanadában, 1991-ben Forrás: Quora

Andrew Morton Dianáról szóló bulvárkönyve óriási csapást mért mindkettejükre és a királyi családra.

A szerző, akit sokan gátlástalan, morális tartás nélküli, egyszerűen csak a hírnévre és a zsíros szerződésekre hajtó alaknak tartanak, olyan férfinak írta le Károlyt, aki kezdettől fogva gyűlölte a feleségét. A könyv megjelenése utána pár hónappal a bulvársajtó titokban felvett telefonbeszélgetéseket közölt, amelyeket Diana és Károly külön-külön a maga akkori szeretőjével folytatott, és amelyekhez senki másnak nem lett volna köze.

A hírhedt interjú felvételén Forrás: Pinterest

A lavina megállíthatatlan volt. 1995-ben pedig következett a hírhedt BBC-interjú, a Panorama c. műsorban. A királyi család az interjú sugárzása után azt állította, hogy a BBC tőrbe csalta Dianát, és hazudott a műsorban. De mint mindig, az győz, aki először hajít sarat az ellenfelére.

A közvélemény szemében Károly lett az első számú közellenség. A királynő sürgetése nyomán a pár végül a következő évben hivatalosan is elvált.

Cikkünk folytatódik, kérjük, lapozzon!