A Fehér Ház 4,5 milliárd dollárt kér az amerikai-mexikói határon kialakult válsághelyzet kezelésére

Guatemala, migránsok, Honduras, hondurasi illegális bevándorlók, Mexikó
Escuintla, 2018. október 19. Az Egyesült Államokba igyekvő hondurasi illegális bevándorlók első csoportja átlépi Guatemalából a mexikói határ átlépésére készülnek a guatemalai Escuintlában 2018. október 19-én. MTI/EPA/EFE/Esteban Biba
Vágólapra másolva!
A Fehér Ház 4,5 milliárd dollárt kért a kongresszustól, hogy enyhíthesse a Dél-Amerikából érkező migránsok miatt az amerikai-mexikói határon kialakult válsághelyzetet. A Fehér Ház az összeget sürgősséggel kérte, mivel a helyzet tarthatatlanná vált a naponta a határhoz érkező több száz ember miatt.
Vágólapra másolva!

A sajtóértesülések szerint a pénzt a migránsok szállítására, élelmezésére, elszállásolására, orvosi kezelésére, valamint a róluk gondoskodók fizetésére fordítják majd. Az AP amerikai hírügynökség információi szerint, ha a belbiztonsági minisztérium nem jut hozzá a kért összeghez, rövid időn belül kifogy anyagi erőforrásaiból.

"A helyzet minden egyes nappal riasztóbb, a szövetségi hatóságok egyre kevésbé képesek megbirkózni vele" - idézte a The Wall Street Journal az egyik tisztségviselőt. Az illető azt is elmondta: a hatóságok arra számítanak, hogy

a migránsok száma az év végéig az egymilliót is meghaladja majd.

Az Egyesült Államokba igyekvő hondurasi illegális bevándorlók 2018. október 19-én Forrás: MTI/EPA/EFE/Esteban Biba

Kevin McAleenan ügyvezető belbiztonsági miniszter kedden a képviselőház egyik albizottságának meghallgatásán azt mondta: kifogyóban vannak a pénzből. Bejelentette, hogy pótlólagos forrásokat fog kérelmezni, de nem részletezte, hogy mikor és mennyit.

Russell Vought, a Fehér Ház költségvetési hivatalának helyettes igazgatója - szintén kedden - levelet intézett Nancy Pelosi házelnökhöz, és arról tájékoztatta őt, hogy a határon súlyosbodó válság miatt a szövetségi kormány egyre nehezebben tudja ellátni a feladatát.