Végeláthatatlan a kamionsor az amerikai-mexikói határon

Border Patrol Monitors US-Mexico Border As Surge Of Migrants Strains Resources GettyImageRank2
Épül a fal
Vágólapra másolva!
Hosszú sorokban állnak és várakoznak a kamionok az amerikai-mexikói határon – jelentette szerda este több amerikai médium is. Több százra tehető a határ mexikói oldalán feltorlódott kamionok száma, a várakozási idő, hogy átjussanak a határon, legalább hat óra.
Vágólapra másolva!

Az amerikai vám- és határvédelmi szervezet közleménye szerint a mexikói Tijuana városánál lévő tíz határátkelő közül kettőt lezártak a megnövekedett forgalom és migránsáradat miatt.

Andres Manuel López Obrador mexikói elnök szerdán délután újságíróknak azt mondta: „senkinek nem jó” a határon kialakult helyzet. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy ez csak „átmeneti állapot”. A politikus felelősségteljes viselkedésre és együttműködésre szólított fel minden érintettet.

Épül a fal Forrás: AFP/2019 Getty Images/Mario Tama

Larry Kudlow, a Fehér Ház Országos Gazdasági Tanácsának igazgatója szerdán a CNBC televízióban közölte: az amerikai kormányzat azon dolgozik, hogy a határokat a gazdaság károsítása nélkül zárja le. Részletekbe ugyan nem bocsátkozott, de megemlítette, hogy a teherautók és kamionok számára külön útvonalakat biztosítanának az akadálytalan szállítmányozásra. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarájának adatai szerint

naponta mintegy 1,7 milliárd dollár értékű árut szállítanak a határon.

Az elnök eltökélt

Donald Trump elnök szerdán Twitter-bejegyzésben ismételte meg, hogy „kész lezárni az amerikai-mexikói határt, amennyiben a kongresszus nem lép azonnal a migráció megfékezése érdekében”. Az elmúlt napokban többször is kijelentette, hogy lezárja a déli határokat, a múlt pénteken pedig azt ígérte, ez még ezen a héten megtörténik. Kedden ugyan bejelentette, hogy Mexikó lépéseinek következtében enyhül a migrációs nyomás, de megerősítette:

annak ellenére kész a határ lezárására, hogy az árthat az amerikai gazdaságnak.

„Persze, hogy negatív hatása lesz a gazdaságra, de a biztonság fontosabb” – fogalmazott kedden a Fehér Házban újságíróknak.