Vágólapra másolva!
Az ENSZ hivatalosan értesítette a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC) arról, hogy beérkezett a Fülöp-szigetek írásbeli értesítése arról, hogy felmondja tagságát a nemzetközi testületben, és nem ratifikálja az azt alapító római statútumot - közölte az ENSZ Hágában székelő legfőbb bírói szerve kedden.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a büntetőbíróság sajnálatát fejezte ki Fülöp-szigetek döntése miatt, ugyanakkor arra bátorította az ország kormányát, hogy gondolja át elhatározását, és maradjon továbbra is a nemzetközi bíróság tagja.

Mint elmondták,

a kilépés egy év múlva lép érvénybe,

azt követően, hogy az adott ország az ENSZ főtitkárának benyújtotta a tagság visszavonásának szándékáról szóló nyilatkozatát. Hozzátették,

a tagság megszüntetésének semmilyen vonatkozása sincs a folyamatban lévő eljárásokra

vagy bármely olyan ügyre, amelyet a bíróság a visszavonás hatálybalépésének időpontja előtt már vizsgált vagy vizsgálni kezdett.

Véleményük szerint a Fülöp-szigetek tagságának megszüntetése negatív hatással lesz azokra a közös erőfeszítésekre, amelyek célja, hogy a bűncselekményt elkövetők ne maradjanak büntetlenek. A büntetőbíróságnak szüksége van a nemzetközi közösség erős támogatására hatékonyságának biztosítása érdekében - húzták alá a közleményben.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök március közepén jelentette be, hogy felmondja országa tagságát az ICC-ben, és azonnali hatállyal visszavonni készül a testület statútumának ratifikálását, mégpedig

azzal az indokkal, hogy ENSZ-illetékesek szerinte alaptalanul támadták őt, és hogy a törvényszék szerinte megsérti a méltányos jogi folyamatokat.

Az ICC februárban indított előzetes vizsgálatot, hogy megállapítsa, történtek-e emberiesség elleni bűncselekmények Dutertének a drogbárók ellen indított véres háborúja során, és az ICC-nek eljárást kell-e indítania az ügyben.

A Nemzetközi Büntetőbíróságot 2002-ben hozták létre. Ez a világ első állandó törvényszéke, amely a háborús és emberiesség elleni bűnöket vizsgálja, ha az adott ország erre nem képes vagy nem hajlandó. A világ első állandó háborús törvényszéke csak a 2002. július 1. után elkövetett bűncselekmények ügyében ítélkezhet, joghatósága a római alapokmányt ratifikáló több mint száz országra terjed ki.