Sokan tiltakoztak, eltörlik az egyházi esküvői illetéket Szlovákiában

Egy 21. századi fiatalnak miért lenne vonzó a házasság intézménye? esküvő család
Vágólapra másolva!
Összefogtak a házasulandók az idén januárban bevezetett, 10 eurós egyházi illeték ellen Szlovákiában. Néhány nap alatt közel húszezren írták alá a petíciót a díj eltörléséért.
Vágólapra másolva!

Mint arról az Origo hétvégi cikkében beszámolt, Szlovákiában az egyházi anyakönyvet vezetők, illetve a templomi szertartások megszervezésére hivatkozva 10 eurós (3100 forintos) adminisztrációi díjat szabtak ki a házasulandóknak. Az erre vonatkozó törvényt tavaly szeptemberben fogadták el. (Fenti cikkünkben annak is utánajártunk, milyen költségekkel jár ma Magyarországon egy egyházi esküvő.)

Az új szlovákiai illeték bevezetése erőteljes társadalmi tiltakozást váltott ki. Eltörléséért a múlt hét elején petíciót is indított a Keresztény Intézmények Fóruma (FKI) nevű civil szervezet, ebben arra hivatkoztak, hogy

az illeték diszkriminatív és a bevezetése indokolatlan.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A petícióra reagálva Robert Kalinák szlovák belügyminiszter hétfőn egyeztetést tartott az FKI képviselőivel, amelynek eredményeként megegyezés született az illeték eltörléséről.

- idézte a szlovák minisztert a tárca közleménye, amelyben azt írták: az illetéket bevezető szabályozást már a pozsonyi parlament következő ülésén eltörlik.

Szlovákiában az elmúlt évben mintegy 26 ezer házasságot kötöttek, ezek közül 12 ezer egyházi szertartás keretében. Szlovákiában az egyházi és a polgári esküvők

jogi szempontból egyenértékűnek számítanak.

Ez a jogállapot 1992 júliusa óta áll fenn, a vonatkozó szabályozást a rendszerváltoztatás után, még a volt Csehszlovákia idején fogadták el.