Kormányzati épületeket gyújtottak fel a női kvóta ellen tüntetők Indiában

Vágólapra másolva!
Több kormányzati épületet felgyújtottak a női választási kvóta intézményének bevezetése ellen tüntetők csütörtökön az északkelet-indiai Nágaföld szövetségi állam székhelyén, Kohímában. A több száz aktivista a helyi hatóságoknak az ellen a döntése ellen tiltakozott, amelynek értelmében az önkormányzati választásokon a mandátumok 33 százalékát nőknek tartanák fenn.
Vágólapra másolva!

Rendőrségi források szerint saját egységeik mellé félkatonai csoportokból álló erősítést is küldtek Kohímába, a szövetségi állam kormányzati épületeinek védelmére.

Az erős rendőrségi jelenlét képes volt feltartóztatni a tüntetőket, akik több kocsit és egy nágaföldi tisztségviselő otthonát is felgyújtották - közölték a hatóságok. Az aktivisták T.R. Zeling menesztését követelték, amiért a tisztségviselő végrehajtott egy korábbi bírósági döntést, amelynek értelmében

az önkormányzati képviselői helyek mintegy harmadát nőknek kell betölteniük.

A tüntetők szerint mindez súlyosan sértené azokat a törzsi törvényeket és hagyományokat, amelyek tiltják a nők részvételét a politikában.

Az eredetileg február 1-jére kitűzött helyhatósági választásokat el kellett halasztani,

miután kedden Nágaföld kereskedelmi központjának számító Dimapur városában rendőrségi oszlatások során két tüntetőt is agyonlőttek, illetve tíz másikat megsebesítettek.