Megrendült a koalíció a szélsőjobb diadalától

Horizontal Austria's Chancellor Werner Faymann arrives for a summit on relations between the European Union and Turkey and on the migration crisis, on November 29, 2015 in Brussels.   AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER / AFP / THIERRY CHARLIER
Werner Faymann új javaslata érinti a kvótákat is
Vágólapra másolva!
Werner Faymann szociáldemokrata kancellárnak és helyettesének, a néppárti Reinhold Mitterlehnernek nincs más választása, mint előremenekülni. A szélsőjobb előretörése után az osztrák koalíció is elkötelezheti magát a szigorúbb menekültpolitika mellett. Ráadásul Faymann és Mitterlehner az állásáért is aggódhat.
Vágólapra másolva!

Az osztrák kormánykoalíció tagjai már a választás éjszakáján egymásnak estek – és ez akár a kancellár állásába kerülhet. A kisebbik partner, a néppárt (ÖVP) több képviselője is éles kritikát fogalmazott meg a szociáldemokratákról (SPÖ). "A közel nyolcévnyi Faymann-éra

– mondta Erwin Pröll, Alsó-Ausztria tartományi vezetője. "Ezzel hatalmas károkat okozott a kancellár.”

A kormánykoalíció mindkét jelöltje csúfosan leszerepelt a vasárnapi osztrák államfőválasztás első fordulójában. Andreas Khol (ÖVP) 11,1 százalékot, Rudolf Hundstorfer (SPÖ) pedig 10,9 százalékot kapott – így nem jutottak be a májusi második fordulóba.

Szélsőjobbos diadal

Hétvégén az osztrák szavazók 35,3 százaléka tette voksot Norbert Hofer, a szélsőjobboldali szabadságpárt (FPÖ) jelöltjére. A második Alexander Van der Bellen, a Zöldek jelöltje lett (21,3). A függetlenként induló Irmgard Grisst a szavazatok 19 százalékát szerezte meg – írja a Die Presse.

Norbert Hofer, az FPÖ jelöltje lesöpörte ellenfeleit Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

A kormány ellen szavaztak

Az első forduló eredménye megrendette a kormánykoalíciót. Bernard Ebner, az alsó-ausztriai tartományi parlament ÖVP-frakciójának vezetője is a szocdemekket tette felelőssé a csúfos vereségért. "Nem lehett egy ilyen eredmény mellett elmenni" – mondta Ebner.

Szerinte a kancellárnak és bajtársainak végre figyelembe kéne venniük az osztrák lakosság akaratát is.

Többen az osztrák kancellár fejét követelik Forrás: AFP/AA/Hasan Tosun

Julia Herr már programváltást és személycseréket sürget. Az SPÖ ifjúsági tagozatának elnöke szerint nem a kirakatba tett Hundstorfer felelős a lesújtó eredményért, hanem Faymann és a honvédelmi minisztere Hans Peter Doskozil.

mondta Herr. "Azok az osztrákok szavaztak a Szabadságpártra, akik szigorúbb menekültpolitikát szeretnének látni."

A menekültáradat próbára tette az osztrákok türelmét Fotó: Polyák Attila - Origo

Kezdenek felocsudni

Faymann és Mitterlehner mindketten csalódottságuknak adtak hangot első nyilatkozataikban, majd az eddigi kormányporgram újragondolásáról tettek javaslatot.

A kancellár szerint egyértelmű fenyegetés a kormánykoalícióra a vasárnapi eredmény. Szerinte a kormánypártok részéről szorosabb együttműködés szükséges, hogy Hofer további térnyerését vissza lehessen szorítani, és a még menteni lehessen a menthetőt.

– mondta Eva Glawischnig. Az osztrák Zöldek pártelnöke is Hofer menekültellenes kampányának tudja be, hogy ilyen sokan szavaztak a szélsőjobboldali jelöltre.

A szélsőjobboldali jelölt mellett egyedül Irmgard Griss független jelölt örült a választási eredményének, aki történelmi sikerként könyvelte el a vasárnapi szereplését.

Hofernek azonban nem teljes a diadal, ugyanis nem sikerült megszereznie az abszolút többséget. A szélsőjobboldali elnökjelölt május 22-én csap összes az osztrák Zöldek jelöltjével az államfői címért.