A szabadságpárti jelölt lett az első az osztrák elnökválasztáson

Norbert Hofer az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ)
The canditate in the Austrian presidential elections Norbert Hofer of the Freedom Party (FPOe) gestures on April 24, 2016 in Vienna. Austria's anti-immigration far-right triumphed in the first round of presidential elections, dealing a rude wake-up call to Vienna's cosy political establishment two years before the next scheduled general election. / AFP PHOTO / APA / ROBERT JAEGER / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Norbert Hofer, a Szabadságpárt jelöltje kapta a legtöbb szavazatot az osztrák elnökválasztáson. Abszolút többséget azonban nem szerzett, így két hét múlva jöhet a második forduló.
Vágólapra másolva!

A szabadságpárti jelölt, Norbert Hofer 36,4 százalékkal végzett az első helyen a vasárnap rendezett osztrák államfőválasztáson az előzetes eredmények szerint.

Norbert Hofer a szavazatok 36,4 százalékát szerezte meg Forrás: AFP/Robert Jaeger

A második a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen lett 20,4 százalékkal, a függetlenként induló Irmgard Griss csaknem 18,5 százalékot ért el. A kormánypártok által indított két jelölt, a néppárti Andread Khol és a szociáldemokrata Rudolf Hundstorfer mintegy 11-11 százalékos támogatottsággal bírt. Az építési vállalkozó Richard Lugner 2,4 százalékot kapott.

Mivel az első fordulóban senki nem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét,

négy hét múlva második fordulót tartanak,

amelyen már csak az első fordulóban a két legtöbb szavazatot kapott jelöltre, vagyis Norbert Hoferre és Alexander Van der Bellenre lehet majd voksolni.

A levélben leadott szavazatokat hétfőn számolják össze, így végleges eredmény aznap estére várható.