Ki-be járnak az orosz gépek a finn légtérbe

Horizontal
Members of the Russian Air Force perform with their Su-27 type aircraft during the International Air Show at the Hungarian Air Force base in Kecskemet, southern Hungary, on August 3, 2013. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Huszonnégy órán belül két orosz gép is megsértette Finnország légterét. Moszkva szerint  az orosz légierő nem sérti más államok határait.
Vágólapra másolva!

Huszonnégy órán belül két, gyaníthatóan orosz harci repülő sértette meg Finnország légterét – tudatta a skandináv ország védelmi minisztériuma. A második, Szu-27 típusú orosz harci repülőt csütörtök este azonosították, korábban pedig arról számoltak be, hogy egy másik orosz gép egy percig tartózkodott a finn légtérben.

Orosz Szu-27-es repülőgépek Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az orosz légi tevékenység a Balti-tenger felett meglehetősen élénk volt csütörtökön – közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy a finn határőrség vizsgálja az incidenseket.

Timo Soini finn külügyminiszter közölte:

Finnország magyarázatot kér a feltételezett légtérsértésekre az orosz nagykövettől.

Soini szerint nem hagyják szó nélkül a határsértéseket.

Az orosz védelmi minisztérium ugyanakkor bejelentette, hogy az orosz légierő szigorúan betartja a semleges vizek feletti légtérre vonatkozó nemzetközi jogot, és nem sérti más államok határait.