Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Sokkoló portréja miatt támadt a Nemzeti Galériára Ausztrália leggazdagabb nője

Vágólapra másolva!
A bányamogul Gine Rinehart, Ausztrália leggazdagabb asszonya, felszólította az ország Nemzeti Galériáját, hogy vegyék ki a róla készült portrét az egyik tárlatból. Csakhogy a galéria erre nem hajlandó, még úgy sem, hogy Rinehart pénzzel támogatja a galéria működését.
Vágólapra másolva!

Különös, és az ábrázolt személyt nem túl előnyösen mutató festmény tekinthető meg a Canberrában működő ausztrál Nemzeti Galéria egyik aktuális tárlatán: Gina Rinegart milliárdosról olyan portrét készített Vincent Namatjira, ami nyilvánvalóan nem nyerte el a nő tetszését. Mutatjuk a képet, amit zokon vett Ausztrália legvagyonosabb asszonya, összevetésként a kép bal oldalán egy róla készült fotóval:

image

A portré egyébként illusztris társaságban, a néhai II. Erzsébet brit királynőről és Adam Goodes profi ausztrálfutball-játékosról készült képek mellett látható a július 21-ig látogatható tárlaton. Rinehartot ezek szerint az sem nyugtatta meg, hogy ezek a képek hasonló stílusban készültek, mint a róla alkotott, kifogásolt portré.

A képet egy kortárs ausztrál művész, Vincent Namatjira készített a többivel együtt. Namatjirát elismert művésznek tekintik hazájában, többször jelölték a rangos Archibald-díjra, melőtt 2020-ban, első őslakos ausztrálként, megkapta az elismerést. 

Munkáit a szatirikus humor egyik változata jellemzi, festményeivel arra biztatja az embereket, hogy új nézőpontból tekintsenek az ábrázolt személyre vagy tárgyra

írja a Guardian.  Az ausztrál Nemzeti Galériában most látható kiállítás az első olyan, amely átfogó képet kíván adni Namatjira  eddigi munkásságáról.

Gina Rinehartot azonban ez nem győzte meg, és a bányamogulként ismert nő azt kérte a Nemzeti Galériától, hogy vegyék le a képet a kiállított festmények közül. 

A galéria azonban elutasította a kérést, közleményükben pedig örömüket fejezték ki amiatt, hogy a festmény jó apropót szolgáltat a művészetről szóló újabb párbeszédek elindítására. 

Amióta 1973-ban a Nemzeti Galéria kiállított a Jackson Pollock Blue Poles című munkáját, azóta folyamatosan zajlanak a viták arról, milyen módon kellene dönteni arról, hogy mi kerüljön a nemzeti gyűjteménybe, és hogy melyek azok a művek, melyeket meg kell jeleníteni a kiállítói térben

– jelezte az intézmény. Hozzátették azt is, hogy a művészet olyan formáit igyekeznek bemutatni az ausztráliai közönségnek, melyek arra inspirálják a látogatókat, hogy egyre többet fedezzenek fel maguknak a művészetek világából.

Az ausztrál Nemzeti Galéria épülete
Az ausztrál Nemzeti Galéria épülete
Fotó: Nick D. / Wikipedia Commons

A Rinehart-portrét egyébként korábban már hónapokon át láthatta a közönség Dél-Ausztrália egyik galériájában.

Rinehart kifogása a portréja kiállítása ellen és a Nemzeti Galéria elutasítása azért is érdemelhet figyelmet, mert a neve szerepel "az intézmény barátainak" listáján. 

Erre a listára olyanok kerülnek, akik 5.000 és 10.000 ausztrál dollárnak megfelelő összeggel támogatták az ország nemzeti művészeti múzeumát.

Mint a híradások felidézik, Rinehart-nak már korábban származtak konfliktusai mecénási vállalásaihoz kapcsolódóan. 2023-ban például megszüntette a Netball Australia csapat 15 millió dolláros szponzori támogatását, miután az egyik, őslakosok családjából származó játékos, Donnel Wallam arra kérte őt, hogy ruházatukon ne jelenjen meg a Hancock Prospecting nevű vállalat (Rinehart cége) logója.

A milliárdos üzletasszony a szponzoráció megszüntetése után 3 millió dolláros alapot hozott létre, amellyel kiemelkedően eredményes olimpiai sportolókat kíván támogatni, de csak meghatározott versenyszámok esetében.

Több lap kereste Gina Rinehartot kommentárért a Nemzeti Galéria válasza kapcsán cégén keresztül, de egyelőre egyik sem kapott visszajelzést.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről