Új orosz fegyverek érkeztek a Krímbe

S-400 Triumf launch vehicle. NATO reporting name: SA-21 Growler
S-400 Triumf launch vehicle
Vágólapra másolva!
Megérkeztek a Krím félszigetre az S-400-as légvédelmi rakétarendszerek, odavezénylésükről Moszkva még júliusban döntött. Feladatuk hivatalosan egy szíriai orosz bázis védelme lesz. 
Vágólapra másolva!

A Krím félszigetet is magában foglaló orosz déli katonai körzet augusztus 12-ei közleménye szerint megérkeztek a félszigetre az S-400 Triumph légvédelmi rendszerek. A közlemény szerint az új fegyvereket egy Krímben állomásozó légvédelmi ezred kapta meg, már ki is próbálták őket, írja a BBC.

Moszkva emelett bejelentette, hogy

hadgyakorlatokat fog tartani a Krímben az augusztus 15-ei héten,

amiken tömegpusztító fegyverekkel végrehajtott támadásokat szimulálnak majd.

400 kilométer a hatótávolsága

Az S-400 Triumph (NATO kódneve: SA-21 Growler) légvédelmi rendszer hatótávolsága 400 kilométer, rakétái képesek eltalálni akár 60 kilométer magasságban, 4,8 kilométer/másodperc sebességgel repülő ballisztikus rakétákat is.

Az S-400 Triumph légvédelmi rakétarendszer Forrás: Wikipédia

Egy szíriai bázist védenek, egyebek közt

Az orosz Interfax hírügynökség szerint a fegyvereket azért telepítik a Krimbe, hogy "egyebek közt" a szíriai Hmemim orosz légibázist védjék.

Az S-400-asok Krímbe helyezéséről még júliusban döntöttek,

azelőtt, hogy kiújultak volna a feszültségek Oroszország és Ukrajna között.

Az ukrán hadsereg készültségbe lépett

Moszkva azzal gyanúsította meg Kijevet, hogy szabotőröket próbált meg a Krímbe küldeni, a megállításuk közben meghalt egy orosz katona és a titkosrendőrség egy tisztje. Dimitrij Medvegyev azt nyilatkozta, hogy Oroszország "rákényszerülhet" a diplomáciai kapcsolatok megszakítására Ukrajnával.

Kijev tagadta Moszkva vádjait, és a legmagasabb készültségbe helyezte a Krím közelében, illetve a keleten, a Donbassznál állomásozó csapatait.