Mobilos játék vezetett a vonatszerencsétlenséghez

Four dead, 150 injured in southern German train collision SQUARE FORMAT
Rescue teams are seen at the site of a train accident near Bad Aibling, Germany, 09 February 2016. At least four people are dead and another 150 injured after two commuter trains collided head on near the southern German town of Bad Aibling, police said. Photo: UWE LEIN/dpa
Vágólapra másolva!
Játszott a telefonján, a német ügyészség szerint ezért nem figyelt a februári bajor vasúti szerencsétlenség okozásával gyanúsított forgalmista. A férfit előzetes letartóztatásba helyezték, bár ő azt állítja, nem a játék miatt volt figyelmetlen.
Vágólapra másolva!

A bajor vasúti forgalomirányító tiszt elismerte, hogy a telefonját nyomkodta, mielőtt szabad jelzést adott két egymás felé száguldó vonatnak február 9-én. A két szerelvény összeütközött a Münchentől mintegy 40 kilométerre délkeletre húzódó Holzkirchen-Rosenheim vasútvonal egy éles kanyarulatában, erdős területen. A balesetben 11 ember meghalt, 24-en súlyosan, 61-en könnyen megsérültek.

A baleset okozásával gyanúsított forgalomirányító tisztet

előzetes letartóztatásba helyezték kedden.

A 39 éves férfi kétszer is hibázott a traunsteini ügyészség szerint. Először kiadta a szabad jelzést a két egymással szemben haladó vonatnak Bad Aibling Kurpark vasútállomás és a Kolbermoor vasútállomás közötti egyvágányos szakaszra Amikor pedig észrevette a tévedést és figyelmeztetni akarta a vonatvezetőket, rossz gombot nyomott meg a forgalomirányító rendszer érintőképernyőjén.

A baleset helyszínén sokáig dolgoztak a mentőalakulatok Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uwe Lein

A 39 éves férfit gondatlanságból elkövetett emberölés és testi sértés, valamint a vasúti közlekedés veszélyeztetésének alapos gyanúja miatt helyezték előzetes letartóztatásba. Bár azt elismerte, hogy a baleset előtti percekben játszott a mobiltelefonjával, de vitatja, hogy ez elvonta figyelmét a munkájáról.

A Bad Aibling-i a legsúlyosabb vonatbaleset Bajorországban 1975. június 8. óta.

Akkor Warngaunál összeütközött két gyorsvonat. A katasztrófában 41 ember halt meg. Németországban legutóbb 2011. január 29-én történt a keddihez foghatósan súlyos vonatszerencsétlenség, akkor a Magdeburg melletti Hordorfnál egy személyszállító vonat tehervonattal ütközött. Abban a balesetben tízen meghaltak, 23 ember megsérült.

Az eddigi legnagyobb németországi vonatszerencsétlenség 1998. június 3-án történt az alsó-szászországi Eschedénél, ahol kisiklott egy nagysebességű távolsági személyszállító vonat (ICE). A balesetben 101 ember meghalt és 88 súlyosan megsérült.

A Bajorországban balesetet szenvedett két motorvonat gyártásában Magyarország is részt vett. A nálunk is jól ismert Flirtök korszerűbb változatainak, a Flirt 3-asoknak a kocsiszekrényeit ugyanis részben a gyártó Stadler szolnoki üzemében állítják elő.