Feladhatja magát a párizsi merénylő

Vágólapra másolva!
Salah Abdeslam, a november 13-i párizsi terrortámadások feltételezett főszervezője kapcsolatba lépett egy brüsszeli védőügyvéddel – írta csütörtökön a belga hírügynökség. Ez a lépés azt is jelentheti, hogy a férfi fel akarja adni magát a rendőrségen. 
Vágólapra másolva!

A belga hírügynökség nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva közölte, hogy Salah Abdeslam felvette a kapcsolatot egy védőügyvéddel. A Sven Mary nevű ügyvéd, aki korábban azt mondta, hogy elvállalná a Belgium első számú körözött személyének számító Abdeslam védelmét,

nem akart reagálni a kapcsolatfelvételről szóló hírekre.

A belga szövetségi ügyészség azt közölte, hogy ezen értesüléseket jelen pillanatban csak egyfajta szóbeszédként kezelik, és sem Mary nem kereste meg őket, sem pedig ők Maryt.

Azt sem tudni, hogy a magát Yassine Baghlinak is nevező, belgiumi születésű Salah Abdeslam mikor léphetett kapcsolatba a jogásszal.

Sajtóhírek szerint a családtagjai korábban arra kérték Salah Abdeslamot, hogy adja fel magát.

– mondta a férfi egyik testvére az RTBF belga közszolgálati televíziónak adott interjújában.

Salah Abdeslam a november 13-án elkövetett párizsi merényletek óta szökésben van. A terrortámadások után Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. Azt sem tudni biztosan, hogy még Európában van-e.

Salah Abdeslam körözési fotója Forrás: AFP/Dsk

A Politico című amerikai hírportál európai kiadása eközben arról számolt be, hogy a belga hatóságok a párizsi terrortámadásokban való részvétellel gyanúsított Ahmet Dahmani kiadatását kérték Törökországtól. A gyanú szerint a marokkói származású belga férfi lehetett az, aki az Iszlám Állam nevű dzsihádista szervezet számára feltérképezte a készülő terrortámadások kiválasztott helyszíneit Párizsban.

A szövetségi ügyészség azt közölte, hogy a kiadatási kérelmet december 31-én nyújtották be, és azóta várják a választ Ankarától. A hatóságok reményei szerint az Abdeslammal bizonyítottan kapcsolatban álló Dahmani

tíz napon belül megérkezhet Belgiumba.

"Ő az egyetlen gyanúsított, aki a különböző támadásokban részt vevő személyek mindegyikével kapcsolatban volt" – közölte a vádhatóság szóvivője. Dahmani a párizsi merényletek másnapján elutazott Brüsszelből. A török hatóságok november 21-én vették őt őrizetbe egy antalyai luxusszállodában.

A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt.