A kölni erőszak a bűnözés új dimenziója

police Horizontal Köln
Police officers survey the area in front of the main train station and the Cathedral in Cologne, western Germany, on January 6, 2016, where dozens of apparently coordinated sexual assaults were perpetred against women on New Year's Eve. / AFP / dpa / Maja Hitij / Germany OUT
Vágólapra másolva!
Politikai feszültséget okozott Németországban a kölni rendőröknek az újévi tömeges zaklatásokkor mutatott tehetetlensége. A tartományi belügyminiszter a szövetséginek üzent, miközben kritizálta Köln polgármesterét, aki azt tanácsolta: a nők karnyújtásnyi távolságra kerüljék el az idegeneket. 
Vágólapra másolva!

A bűnözés új dimenziója. Így minősítette Wolfgang Albers, Köln rendőrfőnöke a város újévi ünnepségén történt csoportos szexuális zaklatást. A sértettek szerint „észak-afrikai és arab küllemű”,

hordákba verődött férfiak

a kölni vasútállomás és a székesegyház közötti térre – ahol a szilveszteri mulatság zajlott – előbb petárdákat dobtak, majd molesztáltak és kiraboltak nőket.

Itt történt az eset Forrás: AFP/Maja Hitij

Hasonló jelenetek történtek Stuttgart központjában és Hamburg híres-hírhedt St. Pauli negyedének főutcáján, a Reeperbahnon.

A történtekről a közvéleményt csak napokkal később tájékoztatták, emiatt élesen bírálták a ZDF közszolgálati csatornát, amely a Facebookon kért elnézést, „egyértelmű tévedésnek” minősítve a késést.

Már csaknem kétszáz sértett

Az elmúlt napokban folyamatosan emelkedett a bejelentések száma: eddig összesen 170-en jelentkeztek a rendőrségen, ebből 117-en szexuális zaklatás miatt. A rendőrség menekülszállásokat kutatott át Kölnben, ahol szilveszter éjszakáján ellopott mobiltelefonok kerültek elő.

Eddig 31 gyanúsítottat fogtak el: intézkednek a rendőrök Forrás: AFP/Markus Boehm

Albers szerint rosszul mérték fel a helyzetet (kevés rendőrt küldtek a szilveszteri mulatság biztosítására). Az eseményt biztosító egység parancsnoka szerint forráshiány miatt nem tudták ellátni a feladatukat. Eddig huszonyegy gyanúsítottat sikerült azonosítani.

A német belügyminisztérium tájékoztatása szerint azóta 31 gyanúsítottat név szerint ismernek. Nemzetiség szerint kilenc algériai, nyolc marokkói, négy szír, öt iráni, egy iraki, egy szerb, egy amerikai és két német állampolgár. A 31 gyanúsított közül 18 regisztrált menedékkérő.

Házon belüli kritika

A rendfenntartók tehetetlensége politikai feszültséghez is vezetett. A rendőrséget is felügyelő Thomas de Maizière belügyminiszter élesen kikelt a történtek miatt: „Az nem lehet, hogy megtisztítanak egy területet, ahová petárdákat dobnak, később pedig ezek az események (a szexuális zaklatások) megtörténhetnek, majd várják a panaszokat. A rendőrségnek nem így kellene működnie.”

De Maizière nincs elragadtatva Forrás: AFP/Tobias Schwarz

De Maizière arra utalt, hogy a rendőrség, miután kiürítette a főpályaudvar előtti teret, hagyta visszaszivárogni a későbbi elkövetőket. „Sürgősen tisztázzák: szervezett akcióról volt-e szó, tényleg észak-afrikaiak-e az elkövetők, és

– utasította a helyi hatóságokat a CDU-s miniszter. A német belügyminiszter a közterekre több térfigyelő kamera felszerelését és szexuális bűncselekményekért a jelenleginél súlyosabb büntetés kiszabását szorgalmazza.

A jogállam időigényes

A Kölnt is magában foglaló Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere, a szociáldemokrata Ralf Jäger szerint viszont De Maizière jobban tenné, ha megvárná a részletes vizsgálatok eredményeit, mielőtt kritikát fogalmaz meg. „A jogállam működése néha időigényes. Ezt az időt meg kell adni neki” – vágott vissza Jäger.

Ralf Jäger még ad időt a jogállamnak Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Monika Skolimowska

Azt ugyanakkor nem tagadta: a rendőrségnek muszáj alkalmazkodnia ahhoz, hogy megjelenhetnek olyan csoportok, amelyek tömegesen zaklatják a nőket:

Köln független polgármestere, Henriette Reker addig is azt tanácsolja, hogy a nők „karnyújtásnyi távolságra” kerüljék el az idegeneket. A közösségi médiában már külön hashtag (#einearmlänge) született Reker kijelentéseire.

Jäger szerint a polgármester összekeveri az elkövető és az áldozat szerepét, mert „nem a nők dolga, hogy megelőzzék az ilyen eseményeket”.

Nincs karneváli hangulat

Az újévkor történtek miatt folyamatosan csörögnek a telefonok a kölni utazási irodákban. A legtöbben a biztonsági helyzetről érdeklődnek, de sokan már lemondták az útjukat.

Köln várja a turistákat, kérdés, hogy jönnek-e Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Ez azért is kellemetlen, mert Kölnben néhány hét múlva, február 4-én kezdődik a város fő turisztikai attrakciójának számító karnevál. A rendőrség mindenesetre fogadkozik: képesek lesznek a több tízezer embert megmozgató, ötnapos esemény biztosítására.