Turistanegyedben csaptak le az Iszlám Állam brit tagjára

isztambul merénylet lövöldözés
Turkish forensic officers work at the site where shoots were fired at police officers on August 19, 2015 at Dolmabahce palace in Istanbul. Gunfire and a percussion bomb blast were heard today outside the Dolmabahce Palace in Istanbul, one of Turkey's main tourist attractions which also houses offices of the prime minister, reports said.AFP PHOTO/OZAN KOSE
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek a török hatóságok két pakisztáni és egy brit állampolgárt, akik a gyanú szerint a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezethez tartoznak. A brit férfit Isztambul turistanegyedében kapták el.
Vágólapra másolva!

Isztambul történelmi városrészében csaptak le a török hatóságok egy brit állampolgárságú férfira, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagja. A férfit úgy sikerült elfogni, hogy két másik, korábban őrizetbe vett pakisztáni nyomra vezette a hatóságokat.

A brit állampolgárt egy buszmegállóból vitték el.

A bíróság elrendelte az előzetes letartóztatását. Ezt nem úszta meg a két pakisztáni férfi sem, őket is terrorizmussal gyanúsítják.

A brit gyanúsított kapcsolatban állhat az Aine Lesley Davis nevű, szintén brit állampolgársággal rendelkező terroristával. Davis a "Dzsihád John" néven elhíresült, ugyancsak Nagy-Britanniából származó terroristának volt a társa.

Dzsihád John több lefejezős videón szerepel.

A férfival feltételezhetően amerikai dróntámadás végzett novemberben, Davist pedig a török hatóságok fogták el a múlt hónapban.

Török rendőrök Isztambul belvárosában (képünk illusztráció) Forrás: AFP/Ozan Kose

Davis a török hatóságok szerint a párizsi terrortámadásokkal egy időben akart társaival együtt nagyszabású terrortámadást végrehajtani Törökországban.

Nagy-Britanniából több mint 700 harcos érkezett Szíriába, hogy a terroristákkal harcoljon – mondta mondta nemrég a CNN hírtelevízióban Paul Cruickshank terrorszakértő.

Szerinte körülbelül a terroristák fele készül visszatérésre.

A szakértő az interjúban beszélt Aine Lesley Davisről is. Úgy tudja, hogy a brit terroristánál megtalálták egy londoni terrortámadás terveit is.