Nagy vereséget szenvedett az Iszlám Állam

Vágólapra másolva!
Ramádiból kiűzték az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyvereseit az iraki kormányerők. Rengeteg pokolgépet hagytak maguk után a terroristák, azokat még hatástalanítani kell.
Vágólapra másolva!

Az iraki kormányerők teljesen felszabadították Ramádit, a nyugat-iraki Anbár tartomány székhelyét az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellenőrzése alól - jelentette be hétfőn egy katonai szóvivő.

Az iraki zászlót már kitűzték a fő kormányzati épületre.

Az épületekben és az utcákon viszont még több ezer pokolgépet kell hatástalanítaniuk az iraki katonáknak. "A kormányzati épületekben legalább 300 pokolgép lehet" - mondta az iraki hadsereg 8. hadosztályának egyik tisztje.

Az Iszlám Állam emberei még jelen lehetnek egyes városnegyedekben, az iraki erők azt állítják, hogy nem ütköznek ellenállásba, mióta a terroristák elhagyták a belvárost.

Hétfőn sok iraki érkezett Ramádiba más helységekből is, hogy megünnepeljék a város visszavételét. Ramádi felszabadítása valószínűleg az iraki fegyveres erők legnagyobb győzelme azóta, hogy az Iszlám Állam 2014-ben hatalmas területeket foglalt el az országban.

Ramádi városát idén májusban foglalták el.

A település felszabadítására indított műveletek már november elején megkezdődtek Irakban. A harcok hetek óta zajlottak a városban. Ramádi stratégiailag fontos város, csak 90 kilométerre van Bagdadtól, Irak fővárosától.

A harcok idején csaknem minden helyi lakos elmenekült, aki maradt, azt a terroristák élő pajzsként használták a kivonulásuk fedezésére.

Az iraki erők nem közölték, hogy hány katonát vesztettek a harcokban, de orvosok azt mondták az AFP hírügynökségnek, hogy csupán vasárnap körülbelül száz sebesült katonát szállítottak a bagdadi kórházakba.