Svájcban is arathat a szélsőjobboldal

Svájc
People walk past an electoral poster of the far-right party UDC SVP reading in French "Against excess, remain free" in Yverdon, Western Switzerland on September 23, 2015. On October 18, 2015 voters will elect a new Swiss parliament for a statutory four-year term. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Az európai menekültválság a vasárnapi svájci választáson is a bevándorlásellenes néppárt előretörését hozhatja. A világ egyik leggazdagabb országában a Svájci Néppárt már a 2000-es években is nagyon jó eredményeket ért el, de ahhoz eddig nem voltak elég erősek, hogy megváltoztassák a varázsformulát. Az alpesi országban meglehetősen bonyolult a politikai rendszer, ezért október 18-a után sem várható jelentős áttörés.
Vágólapra másolva!

Először a sajátjainkon kell segíteni, és aztán kell csak foglalkoznunk az ideérkezőkkel – erről beszélt egy 58 éves pincér az olasz határ mellett fekvő svájci Chiasso településen, miközben a főutcán járkáló afrikai menekülteket szemlélte. A nyugdíj előtt álló férfi nincs egyedül álláspontjával az alpesi országban, ahol vasárnap tartanak parlamenti választásokat. Éppen emiatt nem meglepő, hogy a bevándorlásellenes Svájci Néppárt (SVP) előretörését jósolják a világ egyik leggazdagabb államában.

A Svájci Néppárt választási plakátja, azt hirdeti, hogy a túlnyomás ellen szabadnak kell maradni Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Minaretek

A néppárt a 2000-es évek első felében erősödött meg. A 2007-es parlamenti választáson – minden korábbi eredményét felülmúlva – 28,9 százalékot szerzett. Négy évvel később némileg visszaesett az párt, 26,6 százalékot ért el, de így is az ország legerősebb politikai alakulata maradt. A legutolsó mérések szerint az SVP várhatóan 27-29 százalékon végez majd, ami némi előrelépés lehet a 2011-es eredményhez képest.

A néppárt többek között azzal szerzett világhírnevet, hogy

2009-ben népszavazást kezdeményezett a minaretek építésének betiltásáról.

A választók értékelték a párt célkitűzését, mivel közel 60 százalék támogatta a kezdeményezést. Ezenkívül az SVP részt vett abban a referendumban is, amiben a bűnöző életmódot folytató külföldiek kiutasításáról lehetett dönteni, valamint a külföldiek munkavállalását korlátozó népszavazást is teljes mellszélességgel támogatták.

Választási plakát Bázel egyik utcáján Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Lezárnák a határokat

Az SVP egyértelműen az európai menekültválságból profitál – mondta Andreas Ladner, a Lausanne-i Egyetem oktatója. A politikai elemző szerint ez azért is furcsa, mert az európai mértékekhez képest

gyakorlatilag elenyésző számú menekült érkezett az alpesi országba.

A néppárt már hosszú évek óta egyértelműen a bevándorlási szabályok szigorítása mellett áll. Cristoph Blocher pártelnök szerint egyszerűen nincsen hely a menekülteknek.

Egy augusztusi felmérés szerint a svájciak fele időlegesen támogatná a határok teljes lezárását. Az országban egyáltalán nincs menekültprobléma – vélekedett Fathi Derder, a liberális párt egyik képviselője. Szerinte ahelyett, hogy menekültellenes politikát folytatnának, a jól képzett munkaerő behívására lenne szüksége az országnak, hogy a mostani életszínvonalat fenn tudják tartani.

Christoph Blocher, a Svájci Néppárt egyik legbefolyásosabb tagja Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A népszavazás fontosabb

Svájcban egyébként a parlamenti választásnak jóval kisebb a szerepe, mint mondjuk Magyarországon vagy Szlovákiában. Ennek egyik oka, hogy

évente akár több népszavazást is rendeznek

a legkülönfélébb ügyekben. Az elmúlt években a legnagyobb visszhangot az a referendum váltotta ki, amelyen az Európai Unióból érkező munkavállalók számát szabályozták, de volt voksolás a fizetések nagyságáról is.

A másik ok, hogy az alpesi országban nem a parlament a legfőbb végrehajtó szerv, hanem a héttagú szövetségi tanács, amelyet a szövetségi gyűlés választ. A szövetségi gyűlés a 200 tagú alsóházból és a 46 tagú felsőházból áll. A svájci konföderáció elnöki tisztségét minden évben más kormánytag tölti be.

Lausanne-ban is pörög a kampány Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Varázsformula

Svájcban egyébként

1959 óta van érvényben az úgynevezett varázsformula.

Ennek lényege, hogy a négy nagy párt rendre felosztja egymás között a miniszteri posztokat. Így két-két tagot a szociáldemokraták, a kereszténydemokraták, illetve a liberális szabaddemokraták adnak, a hetedik minisztert pedig a néppárt delegálhatja.

Az SVP már többször is megpróbált változtatni ezen a leosztáson, és szavazati arányának megfelelően még egy miniszteri posztot szeretne kiharcolni. Most a pénzügyminiszteri posztot kaparintanák meg, de erre elemzők szerint a többi alakulat összezárása miatt erre nincs sok esélyük. Pedig a mostani pénzügyér, Eveline Widmer-Schlumpf azzal szerzett nemzetközi hírnevet, hogy 2010-ben megtagadta a pedofíliával vádolt Roman Polanski kiadását az Egyesült Államoknak.

A világ egyik leggazdagabb országában a népszavazásoknak nagyobb súlyuk van, mint egy parlamenti voksolásnak Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A varázsformula megváltoztatása ellen hathat az is, hogy a választáson a néppárt megerősödése mellett

a szociáldemokraták és a liberálisok is több szavazatot szerezhetnek,

mint 2011-ben. Nagy vesztesek a kereszténydemokraták és a zöldek lehetnek. Könnyen lehet, hogy az egyensúly megtartásának érdekében a kereszténydemokraták megőrizhetik a két miniszteri posztjukat.

Radikálisok

A radikális pártok megerősödése egyáltalán nem csak svájci jelenség. Az elmúlt hetek ausztriai tartományi választásain a szintén bevándorlásellenes Szabadságpárt is nagyon sok új szavazót szerzett, és mind az alsó-ausztriai, mind a bécsi voksoláson 30 százalék fölött végzett. Dániában a júniusi parlamenti választáson a mérsékelt jobbközép alakulatot taszította le a harmadik helyre a radikális néppárt.