Ismét kitört a chilei Calbuco vulkán

nk20150428
Ensenada, 2015. április 27. Vulkáni hamut lapátol egy férfi a chilei Ensenadában 2015. április 27-én, öt nappal az után, hogy kitört a Calbuco tűzhányó. A Calbuco, amely több mint 42 évi nyugalom múltán lépett újra működésbe, mintegy 210 millió köbméter vulkáni hamuval terítette be a környékét. (MTI/EPA/Mario Ruiz)
Vágólapra másolva!
Ismét kitört a chilei Calbuco vulkán csütörtökön, az utóbbi hét napban immár harmadszor.
Vágólapra másolva!

A tűzhányó csütörtökön ismét füst- és hamufelhőt lövellt ki magából. Helyszíni beszámolók szerint az egyik, nagyjából 4 kilométer magas kilövellés fehér hamuréteggel borította be a környező településeket.

2500 embert evakuáltak

"Ez az utóbbi kitörés jóval kisebb, mint a másik kettő volt" - mondta Mahmud Aleuy chilei belügyminiszter-helyettes. Tájékoztatása szerint 2500 embert evakuálnak az újabb kitörés miatt, amely Chilében és Argentínában is fennakadásokat okozott a légi közlekedésben.

Vulkáni hamut lapátol egy férfi a chilei Ensenadában öt nappal az után, hogy kitört a Calbuco tűzhányó. Forrás: MTI/EPA/EFE/Mario Ruiz

Az előzőleg 44 éven át alvó vulkán múlt heti kitörése következtében mintegy 4500 ember kényszerült lakóhelye elhagyására. A Calbuco környékén több lakóház és iskolaépület is összeomlott a hamu súlya alatt.

Az ország déli részében, a fővárostól 1300 kilométerre délre található tűzhányó az előző szerdán váratlanul lépett működésbe, kitörésének semmilyen előjele nem volt. A Calbuco vulkán legutóbb 1961-ben tört ki, az akkori kitörés hat hétig tartott.