Kamerunból rabolt el embereket a Boko Haram

Vágólapra másolva!
Kamerunban is akciózik a Boko Haram nigériai szélsőséges szervezet. Több tucat embert raboltak el, köztük gyerekeket, miután két órás tűzharcot vívtak a kameruni katonákkal.
Vágólapra másolva!

Betörtek vasárnap Kamerun területére a nigériai Boko Haram iszlamista terrorszervezet fegyveresei, és elhurcoltak több mint nyolcvan embert, köztük sok gyereket és nőt. Három embert megöltek.

Összesen harminc felnőttet - jórészt pásztorokat -, valamint ötven fiatal, 10-15 éves korú lányt és fiút raboltak el az ország északi határvidékéről. A kora reggeli támadás célpontja Mabass falu és a környékén lévő más települések voltak. A kameruni katonák kétórás tűzpárbajt vívtak a támadókkal - mondta egy oda vezényelt magas rangú tiszt. Egy másik forrás 30 és 50 közé tette az elhurcoltak számát.

Túlterjeszkednek Nigérián

A Boko Haram Nigériában saját iszlamista államot kiáltott ki, és Kamerun felé is terjeszkedik. A szintén szomszédos Csád szombaton 400 katonát külödtt ellene. Niger, Nigéria, Csád, Kamerun és Benin vezetői 2014 októberében megegyeztek, hogy közös katonai parancsnokságot állítanak fel, és mozgósítják a Boko Haram elleni fellépéshez szükséges erőket.

A terrorszervezet Nigérián kívül Kamerunban, Nigerben és Csádban is toboroz iszlamista harcosokat. Paul Biya kameruni elnököt nemrég egy videoüzenetben halállal fenyegették meg.