Tüntetők és rendőrök csaptak össze a kijevi parlamentnél

Far-right parties and movements activists clash with riot police in front of the Ukrainian Parliament in Kiev on October 14, 2014. Ukraine's parliament on October 14 confirmed National Guard chief Stepan Poltorak as the former Soviet state's fourth defenc
Far-right parties and movements activists clash with riot police in front of the Ukrainian Parliament in Kiev on October 14, 2014. Ukraine's parliament on October 14 confirmed National Guard chief Stepan Poltorak as the former Soviet state's fourth defence minister since Russia's annexation of its Crimea peninsula in March. AFP PHOTO/GENYA SAVILOV
Vágólapra másolva!
Tüntetők és rendőrök csaptak össze kedden Kijevben a parlament épülete előtt. Helyszíni jelentések szerint ismeretlenek egy csoportja megpróbált behatolni a törvényhozás épületébe.
Vágólapra másolva!

A rendőrök gumibotokkal szálltak szembe a rudakkal, Molotov-koktélokkal és egyéb pirotechnikai eszközökkel támadókra, közben füstbombák robbantak, és állítólag lövések is eldördültek.

Ez utóbbit bizonyítandó a Facebookon megjelent egy fotó, amelyen egy ablakon golyó ütötte nyom látható.

Délelőtt Kijev központi terén gyűlt össze a nacionalista Szabadság párt mintegy háromezer híve, a tömeg onnan a parlament elé vonult, hogy követelje az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) elismerését a második világháború olyan résztvevőjeként, amely Ukrajna függetlenségéért és szabadságáért harcolt.

Az erről szóló törvényjavaslatot azonban kedden délig – a szükséges mennyiségű támogatószavazat hiányában – hetedszeri nekifutásra sem sikerült a parlamentnek a plenáris ülés napirendjére tűznie.

Kijevben nincs nyugalom Forrás: AFP/Genya Savilov

Megjelentek a radikálisok

Később feltűnt a parlament előtt a radikális Jobboldali Szektor zászlói alatt egy körülbelül kétszáz fős, maszkot viselő csoport, a tömegből valaki Molotov-koktélt dobott az épületre. Ezután szabadultak el az indulatok. A csoport tagjai tovább dobálták petárdákkal és egyéb pirotechnikai eszközökkel az épület főbejáratát, illetve egyesek kövekkel a parlament ablakait.

Közben a tüntetők azt kiabálták, hogy „forradalom” és „szavazz!” – ez utóbbi esetében az UPA elismerésére vonatkozó törvényjavaslatra utalva. A rendőrökhöz mintegy százfős erősítés érkezett teljes rohamrendőri felszerelésben.

Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál szerint az összecsapásban feltűntek Dmitro Korcsinszkij Testvériség nevű neonáci szervezetének tagjai is, saját zászlajuk alatt.

Provokáció?

Közben a Szabadság párt és a Jobboldali Szektor is cáfolta, hogy közük lenne a parlament előtti rendbontáshoz. Oleh Tyahnibok, a Szabadság párt elnöke a parlamentben újságíróknak nyilatkozva provokációnak nevezte az incidenst, kijelentette, hogy a rendbontás a Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasaként ismert oroszbarát ukrán politikus, Viktor Medvigycsuk „embereinek műve”.

Október 14-e a Szűz Mária oltalmának napja, ezt tekintik az 1942-ben létrejött Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) megalakulása napjának. Az UPA történelmi megítélése máig vitatott. A partizánsereg egy ideig együttműködött a náci németekkel, majd szembefordulva velük egyszerre harcolt ellenük és az előrenyomuló szovjet hadsereg ellen is.