Beiktatták hivatalába az új afgán elnököt

afgán elnök
Newly-sworn in Afghan president Ashraf Ghani (C) administers the oath to his new two vice-presidents, former warlord Abdul Rahid Dostum (L), and former justice minister Sarwar Danish (R) during the swearing in ceremony for the country's new president at the Presidential Palace in Kabul on September 29, 2014. Ashraf Ghani, a one-time US-based academic, was sworn in as the new president of Afghanistan on September 29, taking power as NATO troops end their 13-year war without defeating the fierce Taliban insurgency. AFP PHOTO/SHAH Marai
Vágólapra másolva!
Beiktatták hivatalába hétfőn Afganisztán új államfőjét, Asraf Gánit, aki Hamid Karzai elnök örökébe lép. Riválisa miniszterelnöki hatalmat kap.
Vágólapra másolva!

A közép-ázsiai ország legújabb kori történetében ez az első békés, demokratikus hatalomváltás, pár hónappal a nemzetközi biztonsági erők kivonulása előtt.

Gáni azt ígérte, hogy teljesen új korszakba vezeti az országot, amelyben megszűnik az erőszak, és békés jövő felé haladnak az újonnan létrehozott nemzeti egységkormány révén, a külföldtől függetlenül. Az új vezetés első feladatai között szerepel egy biztonsági megállapodás aláírása az Egyesült Államokkal.

További feladatai között sorolta fel a korrupció elleni küzdelmet, mert - mint mondta - az erőszakon kívül ez a másik fő akadálya az ország fejlődésének.

Az új afgán elnök leteszi az esküt Forrás: AFP/Shah Marai

Hatalmat kap a rivális

A beiktatást féléves vita előzte meg a választás tisztaságával kapcsolatban. Gáni riválisa, Abdulla Abdulla végül a megegyezés értelmében kormányfői hatalmat kap.

A két fél közötti megegyezést a tálibok az Egyesült Államok által felkarolt csalásnak tartják, Gáni azonban „hatalmas győzelemnek nevezte a BBC tudósítása szerint.

Abdulla Abdulla (balra) és Asraf Gáni azt ígérték, hogy egy irányba húzzák majd az ország szekerét Forrás: MTI/AP/Maszud Hosszaini

Előretörnek a tálibok

Egy hetes harcok után a tálibok megszereztek egy stratégiai fontosságú körzetet Gazdi tartományban; helyszíni jelentések szerint lemészároltak hetven falusit. A tartományi kormányzó szóvivője azt állította, hogy a tálibok lefejeztek 15 embert, akiket azzal vádoltak, hogy együttműködtek a hatóságokkal.

Az áldozatok között van több nő is.