Megadásról szó sem lehet

Vágólapra másolva!
A lázadók bejelentésével ellentétben a luhanszki régióban körbezárt ukrán katonai egység nem tárgyal megadásról, Kijev pedig mindent megtesz, hogy ellássa őket utánpótlással – közölte a nemzetvédelmi tanács. Közben orosz állítások szerint százával kérnek menedéket az ukrán katonák.
Vágólapra másolva!

Az orosz média adott hírt arról a luhanszki lázadókra hivatkozva, hogy a Szverdlovszk közelében körbezárt ukrán katonai egység tárgyalásokat kezdeményezett velük a „teljes megadásról”.

„Azt javasolták, hogy megsemmisítik a felszerelésüket, és átadják a fegyvereiket, ha átengedjük őket az ukrán hadsereg által felügyelt területre – tudta meg az Interfax hírügynökség a lázadók főhadiszállásától.

Nincs már semmi tartalékuk

A lázadók azonban épségben szeretnék megszerezni a katonai felszerelést. Mivel az ukrán katonák „kifogytak az élelemből, vízből és minden másból, ráadásul csekély az esély arra, hogy utánpótlást kapjanak, nincs más esélyük, mint a teljes megadás a mi feltételeink szerint” – hangsúlyozta a forrás.

Majd kapnak

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács szóvivője, Andrij Liszenko azonban tagadja, hogy bármiféle tárgyalás lenne a megadásról. „Harcosaink soha nem bocsátkoztak tárgyalásba a terroristákkal, és soha nem is fognak” – jelentette ki.

Közölte azt is, hogy ha lehet, légi úton visznek utánpótlást a körbezárt egységnek, ha pedig ez nem megvalósítható, akkor éjszaka, a szárazföldön.

„De mindenképpen viszünk nekik vizet, élelmet, fegyvert és gyógyszert, és lőszerük, valamint élelmük és vizük most is van” – tette hozzá.

Százával kérnek menedéket Oroszországban

Hétfőre virradó éjszaka 438 ukrán katona lépett orosz területre, hogy menedéket kérjen – közölte az ITAR-TASZSZ hírügynökséggel Vaszilij Malejev, a rosztovi régió határőrségének szóvivője.

Elmondta, hogy közülük 164 határőr. „Humanitárius folyosót nyitottunk, hogy a menedékkérők beléphessenek Oroszországba” – tette hozzá Malejev.