Dollármilliókba kerül a szerb parancsnok kiadatása

(FILES) Picture dated 27 February 2003 of Dragan Vasiljkovic in Belgrade during a press conference. Australian police have arrested a former Serbian army commander accused of committing war crimes during the Balkan conflict who could now be extradited to
Dragan Vasiljkovic
Vágólapra másolva!
Ausztráliának dollármilliókba kerül Dragan Vasiljkovic szerb feltételezett háborús bűnös kiadatásának elhúzódása - írták a horvát lapok kedden.
Vágólapra másolva!
Dragan Vasiljkovic Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A horvátországi háború (1991-1995) idején "Dragan kapitányként" elhíresült Vasiljkovic jelenleg Ausztráliában él, ott a Daniel Snedden nevet használja. Nyolc éve, 2006-ban vette őrizetbe az ausztrál rendőrség Zágráb követelésére, de csak 2012-ben döntött úgy egy bíróság, hogy kiadja Horvátországnak.

Eddig 2 millió dollár

Eddig Dragan kapitány jogi hercehurcája összesen 2 millió ausztrál dollárjába (430 millió forint) került az ausztrál államnak. A szövetségi ügyészség beszámolója szerint 950 ezer ausztrál dollárt költöttek a több éve húzódó jogi eljárásokra. A rendőrségnek 500 ezer dollárjába került a letartóztatása és a körözés. A börtönben 500 ezer dollárt költöttek az ellátására.

2009-ben szabadlábra helyezték

Az ausztrál hatóságok 2009 végén szabadlábra helyezték, mert a szövetségi bíróság úgy ítélte meg, hogy a férfi kiadatása esetén fennállna a komoly veszélye annak, hogy a horvát hatóságok elfogultan kezelnék az ügyét. Később a legfelsőbb bíróság újra elrendelte az őrizetbe vételét, de ekkor néhány hétre eltűnt.
Vasiljkovic ügyvédei évek óta próbálják lelassítani a kiadatási folyamatot, összesen 12 alkalommal éltek a fellebbezési vagy panasztételi joggal.

Több bűncselekménnyel vádolják

A horvát hatóságok azzal vádolják, hogy az 1991-1995-ös horvát-szerb háború elején egy knini szerb félkatonai egység parancsnokaként horvát katonák és polgári személyek megkínzására és elűzésére adott utasítást a közép-horvátországi Glinában. Terhére rónak 1991-ben Kninben és Bruskában, illetve két évvel később Benkovacban elkövetett különféle bűncselekményeket is.

Knindzsák

Vasiljkovic 15 éves korában települt ki Ausztráliába, majd a horvátországi háború idején visszatért a Balkánra, létrehozta a "knindzsák" néven ismertté vált knini szerb félkatonai alakulatot. Zágráb 2006 elején kérelmezte a délszláv háború után Ausztráliában golfoktatóként dolgozó vádlott kiadatását.
Dragan Vasiljkovic, aki Belgrádban született, ausztrál állampolgár is egyben és végig tagadja az ellene felhozott vádakat.