Aranybányászokra omlott a föld Hondurasban

Vágólapra másolva!
Mentőcsapatokat indítottak egy hondurasi aranybányához, ahol tizenegy bányászt zárt el a külvilágtól egy földcsuszamlás.
Vágólapra másolva!

A nicaraguai határ közelében található El Corpus egyik kisipari eszközökkel működtetett aranybányájában történt földcsuszamlás szerda este. A mentést végző szakemberek úgy tudják, tizenegyen rekedtek a föld alatt, mintegy 80 méteres mélységben. A BBC információi szerint három bányász biztosan életben van, ők egy üregben húzódtak meg. A mentők tömlőn keresztül biztosítanak számukra oxigént, de még hozzájuk sem sikerült lejutniuk. A többi nyolc munkásról semmit sem tudnak.

A mentést nehezíti, hogy a laza talaj miatt nehézgépeket nem használhatnak, a bajba jutott bányászokhoz hasonlóan a mentők is csákánnyal és kézi lapátokkal ássák magukat előre.

Hondurasban nem szokatlanok az ehhez hasonló esetek, a kisipari módszerekkel dolgozó bányákban meglehetősen lazán kezelik a biztonsági előírásokat. El Corpus környékén gyakoriak a földrengések és földcsuszamlások, ennek ellenére ötvennél is több ilyen aranybánya működik.