December közepén temetik Mandelát

Vágólapra másolva!
Jövő hét vasárnap temetik Nelson Mandelát szülőfalujában. Előtte tartanak egy nagyszabású búcsúztatót egy johannesburgi stadionban, majd Pretoriában, a kormány épületében ravatalozzák fel.
Vágólapra másolva!

December 15-én, szülőfalujában, Qunuban fogják eltemetni Nelson Mandelát, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökét - jelentette be pénteken Jacob Zuma dél-afrikai elnök. Mandela a Pretoriától 700 kilométerre délre, az ország keleti partja közelében fekvő Qunuban nőtt fel, és utolsó éveit is itt töltötte.

A kormány az imádkozás és emlékezés napjává nyilvánította december 8-át, december 10-én pedig nagyszabású búcsúztató szertartást rendeznek Johannesburgban, a sowetói stadionban. Utána az elhunytat a temetésig felravatalozzák Pretoriában, a kormány épületében.

A South African Airways légitársaság a temetés napján charterjáratokat indít a meghívott gyászolók számára a Kelet-Fokföld tartományban fekvő faluba.

A Nobel-békedíjjal kitüntetett politikus halálhírét Zuma elnök jelentette be csütörtök este. Mandela johannesburgi otthonában halt meg tüdőbetegségben, helyi idő szerint 20 óra 50 perckor. Az elhunytat állami temetésen helyezik végső nyugalomra. A gyász jeléül országszerte félárbocra eresztik a nemzeti lobogókat.

Mandela, az apartheid elleni harc szimbóluma, akire egy egész nemzet az apjaként gondolt, és bár már tíz évvel ezelőtt visszavonult, sokak szemében ő volt a garancia az ország problémáinak legyőzésére. Halála után rázós korszak jöhet Dél-Afrika életében.