Csehországban jár a Xaver orkán

Egy járókelő küzdi át magát a heves széllőkéseken Rotterdamban, Xaver orkán
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évtizedek legnagyobb vihara, a Xaver orkán csütörtök éjjel csapott le Északnyugat-Európára. Katasztrófa nem történt, de több ezer embert ki kellett telepíteni és halálos áldozatok is vannak. Régóta nem látott méretű hullámok ostromolták Nagy-Britannia partjait.
Vágólapra másolva!

Az északnyugat-európai partmenti városok további árhullámokra számítanak, miután az éjjel a Xavér orkán egyszer már lecsapott, több ezer embert kényszerítve otthona elhagyására. Özönvíz már nem várható a partok mentén, de az árapály még hozhat óriás hullámokat, így Anglia partjainál a BBC szerint fokozott a készültség. Az angliai Norfolkban partmenti épület omlott a vízbe, miután alatta beomlott egy szikla, és a katonaság segítségét kellett kérni a mentéshez. Suffolkban 27 embert kellett kimenteni a vízből. Több partmenti városban várnak még a délelőtt folyamán nagyobb árhullámokat.

Hullámok csapnak át a németországi dagebuelli kompkikötő felett Forrás: AFP/DPA/Carsten Rehder

Az északi-tengeri térséget sújtó vihardagály hatvan éve a legsúlyosabb. Péntek reggel Hamburgban tetőzött, estére hagyja el Németországot. Hamburgnál a vízállás az orkán hatására 6,09 méterrel haladta meg a dagály idején jellemző átlagos szintet kora reggel, ami száz éve a második legnagyobb érték. A belvárosi St. Pauli negyed több része víz alá került, 300 embert kitelepítettek.

A Xaver orkán csütörtök délután érte el az Északi-tenger németországi partvidékét. Azóta csak Hamburgban, a térség legnagyobb városában több mint háromszáz helyszínre riasztották a tűzoltókat, főleg kidőlt fák és megrongálódott tetők miatt. Nagyobb kár azonban nem keletkezett. Az egyetlen komolyabb incidens péntek hajnalban történt, amikor kisiklott egy elővárosi vonat. A balesetben csak egy ember sérült meg, könnyebben.

A hamburgi halpiac aukciós csarnokát is ostromolja a víz Forrás: AFP/DPA/Bodo Marks

Az orkán éjjel elérte Németország északkeleti részét. Berlinben és a fővárostól északra rendkívül erős a szél és hófúvások is nehezítik a közlekedést, de mindenütt viszonylag jól megbirkóznak a természeti csapással. Brandenburg tartományban az éjjel ugyan 17 közlekedési baleset történt, de csak egy ember sérült meg.

A viharciklon miatt a Berlin-Hannover-Münster vonaltól északra mindenütt másodfokú figyelmeztetés van érvényben. A lakosságnak azt tanácsolják, hogy aki csak teheti, maradjon otthon. A Német Időjárástani Intézet (DWD) előrejelzése szerint pénteken az ország északi- és balti-tengeri partvidékén 140 kilométeres, a tengertől távolabb fekvő régiókban 110 kilométeres széllökések lehetnek.

Egy járókelő küzdi át magát a heves széllökéseken Rotterdamban Forrás: AFP/ANP/Robin Utrecht

Szerte Európában már csak Lengyelországban van érvényben a legmagasabb szintű vészjelzés pénteken kora délután. A két tengerparti tartományban, Pomorskiében és Zachodniopomorskiében még 130 km/h-s széllökések lehetnek.

Lengyelországban három halálos áldozatot szedett az orkán – az autóra, amelyben ültek, rádőlt egy fa –, és százezer háztartásban okozott áramkimaradást kelet felé vonulva. A magyar Külügyminisztérium konzuli szolgálata fokozott óvatosságra kéri az országban tartózkodó és oda utazó magyar állampolgárokat. Kérik, hogy az időjárási viszonyoknak megfelelően, körültekintően és óvatosan közlekedjenek, valamint kísérjék figyelemmel a meteorológiai előrejelzéseket.

Több tízezer háztartás maradt áram nélkül Csehországban is miután az orkán pénteken végigsöpört a területén. A sűrű havazás, illetve az eső és a sok helyen a jeges utakra dőlt fák súlyos közlekedési gondokat okoztak országszerte.

Csütörtökön csapott le az utóbbi évtizedek legnagyobb vihara Európa északnyugati részére. A Grönland fölött kialakult vihar óránkénti 180 kilométeres erősségű széllökésekkel érkezett meg, először a skót felföldre. Nagy-Britanniában két ember meghalt és háztartások tízezrei maradtak áram nélkül a Xaver orkán miatt, Dániában is életét vesztette egy ember, Belgiumban több ezer embert ki kellett telepíteni, Hollandiában és Németországban súlyos fennakadások voltak a közlekedésben. Eddig azonban komolyabb katasztrófa nélkül megúszta a kontinens a vihart.