Kiadták Olaszországnak a legnagyobb kokainbárót

Vágólapra másolva!
Elfogták Roberto Pannunzit Kolumbiában. A férfit a világ legnagyobb kokainbárójaként tartják számon, pályafutása csúcsán havi két tonna kokaint forgalmazott. Már kétszer megszökött az olasz igazságszolgáltatás elől, szombaton érkezik Rómába.
Vágólapra másolva!

Kiadták Olaszországnak szombaton a világ első számú kokainbárójának tartott olasz maffiavezért, Roberto Pannunzit, akit előző nap vettek őrizetbe egy kolumbiai bevásárlóközpontban - közölte az olasz ügyészség. A férfit pénteken fogták el Bogotában a kolumbiai rendőrség és az Amerikai Drogellenes Hivatal (DEA) közös akciója során. Hamis venezuelai személyazonossági igazolvány volt nála.

"Ő a világ legnagyobb kokainimportőrje" - mondta a maffiafőnökről Nicola Gratteri, a dél-olaszországi Reggio di Calabria helyettes főügyésze. "Ő az egyetlen, aki képes háromtonnás, sőt annál nagyobb kokainszállítmánynak a megvételét és az eladását megszervezni. Pannunzi az egyetlen, aki az 'Ndranghetának és a Cosa Nostrának is képes szállítani. Kétségkívül ő a leghatalmasabb drogbáró a világon" - mondta a főügyész-helyettes.

Gratteri szerint Pannunzit több hónappal korábban kiadott kiadatási parancs alapján utasították ki Kolumbiából. A maffiafőnök érkezését szombat estére várják a római Fiumicino repülőtérre. Áprilisban Kolumbia egy másik feltételezett maffiafőnököt adott ki Olaszországnak. Domenico Trimbolit azzal gyanúsítják, hogy ő a kolumbiai Medellin drogkartell és a 'ndrangheta közötti összekötő.

Pannunzi 2010-ben egy római klinikáról szökött meg, ahol rendőri felügyelet alatt tartották, akárcsak 1999-ben. Előzőleg 1994-ben vették őrizetbe Kolumbiában, ahol egymillió dollár kézpénzt kínált a rendőröknek, ha futni hagyják. Őrizetbe vételekor Pannunzi az mondta a rendőröknek, hogy beteg. "Remélem, hogy nem kap harmadszor is rendőri felügyeletet… kimerítő dolog bejárni az egész világot, hogy megtaláljuk, valahányszor megszökik" - mondta.

A hájas, sötét göndör hajú férfi volt a legerősebb kapocs az olasz 'Ndrangheta és a kolumbiai kokainmaffia között, a Los Angeles Times szerint. A lap 2007-ben azt írta róla, hogy fiát a kolumbiai Medellín kartellbe házasította be, pályafutása csúcsán havonta másfél-két tonna kokaint forgalmazott. Hatalmas vagyont halmozott fel, zömében készpénzben. Volt olyan alkalom, hogy több milliárd dollárnyi lírát dobott el, mert olyan sok bankót tárolt egy helyen, hogy megpenészedtek.