Kanada kutatja a bűnöző romákat

Vágólapra másolva!
Komoly vita alakult ki arról a jelentésről, amelyet a Kanadai Határszolgálati Hivatal készített a roma bevándorlók körében megfigyelt bűnözésről. A Kanadában menedékjogot kérő romák vitatják a megállapításokat.
Vágólapra másolva!

A tavalyi jelentés szerkesztett változatába a héten nyert bepillantást a Kanadai Hírközlési Társaság (CBC), amely tagadja, hogy abban minden cigányt bűnözőnek állítanának be. "A megkapott információ nem vonatkozik mindenkire, és nem is ábrázolja a közösség minden tagját, hanem arra szolgál, hogy bemutassa, milyen jelentős bűnözői tevékenység folyik ezen a csoporton belül" - idézi a jelentést a Upi.com.

Kanada 2008-ban törölte el a vízumkötelezettséget néhány európai országgal szemben, azóta megnőtt azoknak a Magyarországról érkező romáknak a száma, akik menekültstátuszt kértek. Azt állítják, hazájukban üldözték őket. 2011-ben összesen 4442 roma kért menedékjogot Kanadában, ami az összes kérelem 17 százaléka volt.

Gina Csanyi-Robah, a torontói Roma Közösségi Központ igazgatója azt mondta a CBC-nek, hogy a jelentés előítéletet teremt a jövőbeni kérelmezőkkel szemben. "Rengeteg bizonyítatlan feltételezés van ebben a jelentésben, amelyek félrevezetőek" - mondta, majd hozzátette: "Azoknak a romáknak a többsége, akik ide jöttek menedékjogot kérni Kanadába, a lehető legtöbbet tett azért, hogy jobb életet teremtsen magának itt, és ... egyáltalán nem akarnak hasznot húzni a rendszerből."