Esküvőkre támadnak a drónok Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Rendszeresen civilekre támadnak az amerikai drónrepülők Pakisztánban egy Amerikában publikált jelentés szerint. A drónok a nagyobb csoportosulásokat sokszor tálib összeesküvésnek nézik.
Vágólapra másolva!

Egy a Pakisztánban működő drónokat bíráló amerikai jelentés szerint a drónok sokszor civilekre támadnak, így könnyebben találnak új katonákat az országban működő militáns csoportok - írja a brit Guardian kedden.

A jelentés szerint a családok és a civilek már félnek esküvőkre, temetésekre járni, miután a drónok ezeket a helyszíneket gyakran tévesen al-kaidás vagy tálib találkozóknak minősítik.

A jelentés szerint eddig a drónokat úgy mutatták be, mint sebészi pontossággal dolgozó műszereket, amelyek biztonságosabbá teszi Amerika számára a terrorizmus elleni harcot, miközben minimális hatással van a pakisztáni civilek életére, ezek a megállapítások azonban nem igazak.

A jelentés által idézett számok szerint 2004 júniusa óta több mint 800 civil vesztette életét katonai akciókban Pakisztánban, és nagyjából 1300 ember sérült meg ezekben a dróntámadásokban. A drónok sokszor figyelmeztetés nélkül támadnak a civilekre, mert azt feltételezik, hogy terroristák, így a drónok jelenléte komoly stresszel jár a civil lakosság számára.