Berlusconi feltámasztja a Hajrá Olaszországot

Vágólapra másolva!
Újra régi nevén indul Silvio Berlusconi pártja a jövő évi olasz választásokon. A 76 éves politikus, aki arra is utalt, hogy visszatérne a politikába egy német lapnak adott interjújában Németországnak és az olasz ügyészségnek is nekiment.
Vágólapra másolva!

Silvio Berlusconi bejelentette, hogy az általa vezetett párt visszatér régi nevéhez, és újra Forza Italia (Hajrá Olaszország) néven indul jövőre az olasz választásokon. Erről a volt olasz miniszterelnök a Bild című német napilap keddi számában megjelenő interjúban beszélt, amelyről előzetesen az olasz sajtó számolt be. Berlusconi közölte: módosítja az általa 2009-ben Szabadság Népének (PdL) elkeresztelt volt kormánypárt nevét. "A PdL nevében is erejét veszítette" - magyarázta.

A párt neve ismét Forza Italia (Hajrá Olaszország) lesz, amellyel az egykori vállalkozó Berlusconi 1994-ben a politikai színtérre lépett, és amellyel megnyerte az akkori parlamenti választásokat. A párt 2009-ig viselte ezt a nevet. A szeptemberben 76. évét betöltő politikus arra a kérdésre, hogy 2013-ban pártja miniszterelnök-jelöltje lesz-e, azt válaszolta, hogy még sohasem hagyta cserben pártját.

Megmentette Olaszországot a kommunistáktól

Elmondta, hogy tizennyolc évvel ezelőtt, amikor belépett a politikába, "megmentette Olaszországot a kommunistáktól". "Ez történelmi igazság, büszke vagyok rá" - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy vállalkozóként sokkal nagyobb hatalma volt 1994 előtt, mint utána politikusként.

Ami a "bunga-bunga" - így nevezték a politikus villájában tartott orgiaszerű összejöveteleket - botrányt illeti, Berlusconi azt állította, hogy a miniszterelnökségi mandátuma idején nála rendezett partikra meghívott nők "csak táncoltak". "A baloldali ügyészek áldozata vagyok" - tette hozzá a milánói ügyészség által prostitúcióra való kényszerítéssel vádolt politikus.

Az Európai Unió politikájával kapcsolatban kijelentette, hogy "kevésbé német Európát és európaibb Németországot" szeretne. Hozzátette: a következő napokban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik, és a szíriai helyzetről tárgyal vele. "Putyin számára olyan vagyok, mintha az idősebb testvére lennék" - dicsekedett.

Az olaszok 55 százaléka korszakosnak tartotta Berlusconi távozását

Megjegyezte, hogy ő volt az egyetlen nyugati politikus, aki egyidejűleg ápolt kiváló kapcsolatokat az ifjabb George Bush vezette Egyesült Államokkal és a Putyin vezette Oroszországgal.

A Forza Italia visszatérését fenntartással fogadták a PdL-be 2009-ben beolvadt volt Nemzeti Szövetség (AN) politikusai. Ignazio La Russa volt védelmi miniszter kijelentette: "Nem lehet egyik napról a másikra pártot újítani". Emlékeztetett, hogy a Forza Italia egyedül maximum 21 százalékot teljesített a múltbéli választásokon, a PdL szövetségében viszont 38-at.

A La Repubblica című olasz baloldali napilap által hétfőn közölt felmérés szerint az olaszok 55 százaléka Berlusconi tavalyi lemondását tartja a kortárs olasz történelem egyik legpozitívabb fejleményének. 18 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy Berlusconi 1994-es politikai színrelépése pozitív fordulatot hozott.