Vágólapra másolva!
XVI. Benedek pápa kész találkozni Fidel Castro egykori kubai vezetővel jövő heti havannai látogatásán - közölte pénteken a Vatikán szóvivője. Sajtóinformációk szerint Fidel Castro már jelezte, hogy szeretne találkozni a katolikus egyház vezetőjével.
Vágólapra másolva!

"Ha Fidel Castro találkozni óhajt a Szentatyával, ő hajlandó rá" - mondta Federico Lombardi vatikáni szóvivő egy vatikáni sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy ez nem szerepel a hivatalos programban.

Sajtóinformációk szerint a nagyon beteg Fidel Castro már jelezte, hogy szívesen találkozna a katolikus egyház vezetőjével. Egy rövid találkozóról lenne szó, amikor a pápa az elnöki palotába érkezik. XVI. Benedek március 27-28-án keresi fel a kommunista szigetországot.

Federico Lombardi a tájékoztatón azt is mondta, "nem gondolja", hogy Benedek ellenzékiekkel találkozik majd Havannában. "Ez nincs a programban, és II. János Páléban sem volt az 1998-as látogatáson" - emlékeztetett. A szóvivő közölte: a Vatikán támogatja a kubai katolikus egyház vezetésének elítélő álláspontját azzal kapcsolatban, hogy ellenzékiek egy csoportja politikai követelésekkel bevette magát egy havannai templomba, ahonnan azután a rendőrség eltávolította őket. "Úgy tűnik, még az ellenzéki körökben is vannak olyan vélemények, hogy ez nem volt jó kezdeményezés" - mondta Lombardi.