Vádemelés a lengyel CIA-börtön miatt

Vágólapra másolva!
Még januárban vádat emeltek a lengyel hírszerzés volt vezetője ellen egy lengyel lap szerint, mert a hatóságok szerint Zbigniew Siemiatkowski túllépett hatáskörén, amikor terrorizmussal vádolt foglyokat börtönzött be korábban. 2002 és 2003 között az al-Kaida több vezetőjét Lengyelországban tartották fogva állítólag, de a lengyel hatóságok mindig visszautasították ezeket az értesüléseket.
Vágólapra másolva!

Vádat emeltek az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) állítólagos lengyelországi titkos börtönének ügyében Zbigniew Siemiatkowski, a lengyel hírszerző ügynökség (AW) volt vezetője ellen - írta kedden a Gazeta Wyborcza című baloldali liberális napilap.
A lap értesülései szerint Siemiatkowskit hatáskörének túllépésével, valamint a nemzetközi jogszabályok megszegésével vádolják, mert terrorizmussal vádolt hadifoglyokat "jogtalanul fosztott meg szabadságuktól". A varsói ügyészség január 10-én emelt vádat az ügyben, de államtitokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra a döntését. Az eljárást februárban a krakkói ügyészség vette át.

A lengyel hatóságok mindig határozottan visszautasították az Európa Tanács azon állításait és azokat az amerikai lapértesüléseket, amelyek szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőit Lengyelországban tartotta fogságban a CIA. Az állítólag 2002 és 2003 között Lengyelország területén fogva tartott CIA-foglyok ügyét négy éve vizsgálják. A szigorúan titkosnak minősített eljárás részleteiről az ügyészség nem nyilatkozott.

A Gazeta Wyborcza értesülései szerint a lengyel és az amerikai hírszerzés együttműködésének dokumentációja alapján emeltek vádat. A 2011 végén az AW-től átvett iratok alapján az ügyészség várhatóan Siemiatkowski helyettese ellen is vádat emel. Az sem kizárt, hogy a bizonyítékok alapján Leszek Miller volt miniszterelnököt a magas rangú állami tisztségviselők ügyeiben illetékes különleges bíróság elé állítják - írta a lap. Siemiatkowski nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem nyilatkozott a részletekről, de kijelentette, hogy az eljárás során még a bíróságon is meg fogja tagadni a vallomástételt.