Egységes fellépést sürget Kofi Annan Szíriában

Vágólapra másolva!
Tűzszünetet és az ellenfelek párbeszédét szeretné elérni Szíriában Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja. Annan azt szeretné, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa egységesen szavazna Szíria ügyében, és Kína, illetve Oroszország nem vétózná meg a javaslatokat.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottjaként Kofi Annan azt kéri, hogy a Biztonsági Tanács lépjen fel egységesen a szíriai válság ügyében, és ezzel járuljon hozzá a közvetítési kísérlet sikeréhez.

Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár pénteken Genfből, videokonferencián tájékoztatta a zárt ajtók mögött összeült testületet szíriai látogatása tapasztalatairól. A diplomata "kiábrándítónak" minősítette Damaszkusz válaszát a javaslataira, de közölte, hogy folytatja az erőfeszítéseket. Kofi Annan megerősítette, hogy nemzetközi megfigyelőmissziót szeretne küldeni az arab országba, de ezt nem részletezte - mondták diplomáciai források. A szóvivője szerint egy bizottság utazik a szíriai fővárosba ezt előkészíteni a jövő hét elején.

Kofi Annan tűzszünetet és az ellenfelek párbeszédét szeretné elérni Damaszkuszban. Ehhez kér egységes fellépést a Biztonsági Tanácstól, amely az orosz és kínai vétó miatt már két sikertelen kísérletet tett határozat elfogadására. "Minél erősebb és egységesebb az önök üzenete, annál jobb az esély a dolgok dinamikájának megváltoztatására" - mondta a testületnek.

A BT-ben folyik egy harmadik határozat megvitatása is, amely tűzszünetre szólítana fel, és kérné a humanitárius szervezetek beengedését. A tervezet megfogalmazása egyelőre elakadt azon a vitán, hogy kinek kell előbb leállítania a harcot, és ki a felelős a válságért. A kormány szerint az ellenzéknek kell először lépnie, az Egyesült Államok, az EU és az öböl menti arab államok szerint viszont a sokkal erősebb hadseregnek kell előbb kivonulnia a városokból. Oroszország szimultán tűzszünetet javasolt, és azt, hogy mindkét felet egyformán nyilvánítsák felelősnek a konfliktusért, de ezt a nyugati és az arab országok elutasítják.