Felgyújtotta magát három tibeti a kínai uralom ellen tiltakozva

Vágólapra másolva!
Egy amerikai székhelyű rádió szerint pénteken újabb három tibeti tiltakozott önmaga felgyújtásával a kínai megszállás ellen Szecsuan tartományaban. Kevesebb mint egy év alatt összesen 19 tibeti választotta a tiltakozásnak ezt a módját.
Vágólapra másolva!

Három tibeti gyújtotta fel magát, tiltakozva a kínai uralom ellen - jelentette vasárnap az amerikai székhelyű Szabad Ázsia Rádió (SZÁR). A rádió szerint az újabb önégetések pénteken történtek a délnyugat-kínai Szecsuan tartománybeli Szöta megyében. A három áldozat egyike a helyszínen életét vesztette, míg a két másik súlyos sérüléseket szenvedett. Mindhárman Tibet önállóságát és a száműzetésben élő dalai láma visszatérését követelték.

A megyei hatóságok egyik illetékese cáfolta, hogy megtörténtek volna az önégetések. Amennyiben hiteles a SZÁR jelentése, az elmúlt 11 hónap alatt már legalább 19 tibeti gyújtotta fel magát, 13-án közülük meghaltak. Többnyire tibeti szerzetesek voltak az áldozatok.

Kína állítása szerint "békésen szabadította fel" Tibetet 1951-ben, és az elszigetelt, szegény régió gazdasági fejlődéséhez pénzügyileg hozzájárulva javított a tibetiek sorsán. Számos tibeti azonban nem viseli el, amit ők a többségi han etnikum növekvő befolyásának neveznek, sem pedig a vallásuk és kultúrájuk elnyomását. Peking "terroristáknak" tartja az önégetőket, és azzal vádolja a tibeti szakadár erőket, hogy szítják a gyűlölködés az ott élők között.