Több ezer liter olaj folyt ki a BP egyik vezetékéből Alaszkában

Vágólapra másolva!
Újabb olajszivárgást jelentett be a British Petroleum, ezúttal az alaszkai tundra szennyeződött. Az olajos víz egy megrepedt csővezetékből szivárog, becslések szerint eddig legalább nyolcezer liter folyhatott ki, de előfordulhat, hogy ennek kétszerese.
Vágólapra másolva!

Becslések alapján legalább nyolcezer liter olajos víz folyhatott ki eddig a British Petroleum (BP) egy csővezetékéből az alaszkai tundrában. A cég tájékoztatása szerint a csővezeték tesztelés közben repedt meg szombaton.

A szennyezés az alaszkai Lisburne mezőn történt, amely napi harmincezer hordó olaj kitermelésére alkalmas. A BP azt állítja, az éves karbantartás miatt június közepe óta nem termeltek olajat ezen a mezőn. A cég közleménye szerint a terület megtisztítása jelenleg is folyik, a kitermelés pedig áll.

Az olajszennyezés a lassan fejlődő növényzetet veszélyezteti, amely nagyon érzékeny a szennyező anyagokra - mondta el Tom DeRuyter, az alaszkai környezetvédelmi hivatal koordinátora. A szakember hozzátette, a sérült csővezetéket a felszínre fogják hozni, hogy kiderítsék a hiba okát.

Ez az újabb eset meghiúsíthatja a vállalat azon törekvéseit, hogy feledtesse korábbi hasonló történetét. A BP 2010 áprilisában felrobbant olajfúrótornya ugyanis az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozta, ami miatt a társaság amerikai érdekeltségei is komoly veszélybe kerültek. Kutatók szerint akkor összesen közel 700 millió liter olaj ömölhetett a Mexikói-öbölbe.