Der Standard: Kétes eljárások a volt titkosszolgálati vezetők ellen Magyarországon

Vágólapra másolva!
A volt magyar titkosszolgálati vezetők elleni igazságügyi eljárásokról ír az osztrák Der Standard. A lap tudósítója szerint az Orbán-kormány részéről Gyurcsánynak címzett megfélemlítési akcióról lehet szó.
Vágólapra másolva!

A Szilvásy György, illetve a volt titkosszolgálati vezetők elleni igazságügyi eljárásról közölt cikket szerdán a Der Standard című osztrák napilap. Budapesti tudósításában Kathrin Lauer beszámolt arról, hogy az ügy részletei nem ismertek, a gyanúsítottak ügyvédeinek közlése szerint kémkedés gyanújával indultak az eljárások.

A lap megemlíti a sajtóban megjelent spekulációkat is, amelyek szerint az őrizetbe vételek hátterében a Mol-tranzakciók állhatnak. A szerző emlékeztet arra, hogy az orosz Szurgutnyeftyegaz 2009-ben húszszázalékos Mol-pakettet vásárolt az osztrák OMV-től, amelyet a magyar állam nemrég 1,8 milliárd euróért visszavásárolt az oroszoktól, azzal az indokkal, hogy a magyar energiaellátásnak függetlennek kell lennie Moszkvától.

"Szilvásy és Laborc Sándor őrizetbe vétele és gyors szabadlábra helyezése arra utal, hogy az Orbán-kormány részéről Gyurcsánynak címzett megfélemlítési akcióról lehet szó" - vélekedett a szerző. "Feltűnő volt az is, hogy az akciók közvetlenül az európai uniós elnökség lezárulta után zajlottak le" - tette hozzá a Der Standard tudósítója.