Újratemették a Ceausescu-házaspárt Bukarestben

Vágólapra másolva!
Újratemették Nicolae Ceausescu volt román diktátort és feleségét Elenát Bukarestben. A házaspárt még júliusban exhumálták, hogy megerősítsék, tényleg ők nyugszanak a sírban.
Vágólapra másolva!

Újratemették Nicolae és Elena Ceausescut a bukaresti Ghencea temetőben. A volt diktátor és felesége földi maradványait annak a sírnak a közelében helyezték nyugalomra, ahová a 21 évvel ezelőtti kivégzésük után temették őket. A román híradások szerint a temetés titokban zajlott, a kíváncsiskodókat egy őrző-védő cég távol tartotta a helyszíntől.

A Ceausescu-házaspárt 1989. decemberében végezték ki egy rögtönítélő bíróság döntése után. Temetésük titokban zajlott 1989. december 30-án, még hivatalos papír sem készült róla. A hatóságok ugyanis attól tartottak, hogy a forradalom áldozatainak hozzátartozói feldúlják a sírt. A temetés után nem sokkal azonban ismeretlenek megjelölték a Ghencea temetőben a volt diktátor és felesége nyughelyét.

Az eltelt két évtizedben zarándokhellyé vált a sír, habár hivatalosan semmi sem támasztotta alé, hogy ott tényleg Nicolae és Elena Ceausescu nyugszik. A volt román diktátor fia, Valentin Ceausescu éppen ezért a holttestek kihantolását kérte. Évekig tartott, míga a bíróság engedélyt adott az exhumálásra, amit idén júliusban végeztek el. A román törvényszéki orvosok november elején megerősítették, nagy a valószínűsége, hogy Nicolae Ceausescué az egyik holttest, a másik pedig csak a feleségé, Elenáé lehet.