Súlyos titkok tárultak fel a brit halálvitában

Vágólapra másolva!
Saját tévéműsorában ismerte be a héten Ray Gosling brit műsorvezető, hogy megölte halálos beteg szeretőjét. Goslingot őrizetbe vették, ellene nyomozás indult. Beismerése nagy port vert fel Nagy-Britanniában, ahol a közelmúltban két, gyermekét halálba segítő anya ügye borzolta a kedélyeket, és ahol hamarosan új eutanáziával kapcsolatos ítélkezési irányelveket mutatnak be.
Vágólapra másolva!

"És talán itt az ideje, hogy megosszak egy titkot, amelyet meglehetősen hosszú ideje őrzök. Egyszer megöltem valakit. Nem ezen a környéken, nem Kelet-Midlandsben, de nem is túl messze. Egy fiatal srác volt. A szeretőm. AIDS-e volt. És a kórházban, egy forró délutánon, az orvos azt mondta, 'Semmit se tehetünk!' Szörnyű nagy fájdalmai voltak. Azt mondtam az orvosnak, hagyjon magunkra, csak egy kis időre. És ő elment. Megfogtam a párnát, és megfojtottam vele. Amikor az orvos visszajött, azt mondtam neki, 'Eltávozott.' Ahh. Több szó nem esett."

Egy, az élet végén meghozandó döntésekről szóló BBC-dokumentumműsorban mondta ezt a könnyekkel küszködő műsorvezető, Ray Gosling, eltérve az eredeti szövegtől, miközben egy temetőben sétált, egy néhai barátja sírjánál. A hétfőn adásba került műsor után a rendőrség szerdán gyilkosság gyanújával őrizetbe vette a 70 éves férfit, kihallgatták, de nem emeltek vádat ellene. Csütörtökön óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de a nyomozás tovább folyik.

Gosling Nagy-Britanniában jól ismert műsorvezető és melegjogi aktivista, aki több mint száz televíziós és több száz rádiós műsort készített a BBC-nek és más csatornáknak. A vallomás után adott interjúiban arról beszélt, hogy nem bánja az esetet. "Helyesen cselekedtem. Ha létezik mennyország és ő lenézne onnan, büszke lenne rám" - idézte a BBC. Azt azonban elutasította, hogy felfedje az esemény pontos helyét és idejét, illetve az áldozat kilétét. Azt mondta, hogy még a rendőröknek sem mondja el, "még ha megkínoznak sem".

Régi történet

A nottinghami műsorvezető, aki az 1960-as évek második felében azok közé az úttörő melegjogi aktivisták közé tartozott, akik saját másságukat nyíltan vállalva léptek fel jogaikért, közeli barátainak korábban is mesélt az ügyről. Ők sem tudnak azonban többet, csak hogy az egész legalább 20 éve történhetett, amikor még nem volt hatékony kezelés az AIDS ellen.

"Tudtam, hogy a srác nagyon rossz állapotban volt, és Ray azt mondta, előtte megbeszélték egymással, hogy ha bármelyikük ilyen rossz helyzetbe kerül, a másik megteszi" - idézte a Guardian Alan Horsfallt, Gosling régi ismerősét, akivel közösen üzemeltetnek egy melegek jogvédelmével foglalkozó honlapot. Azt Horstfall sem tudta, hogy hol történt az eset, és ki volt az érintett, de szerinte nem tekinthető bűntettnek ami történt, hanem támogatott öngyilkosságról van szó.

Gosling többi barátja szerint az elhunyt férfit, akivel viszonyát a héten egy interjúban csak futó kapcsolatként jellemezte, valójában régóta ismerte a tévés, még azelőtt találkoztak, hogy elkapta volna a HIV-vírust. A barátok egybehangzóan azt állították, hogy azért nem jelezték a rendőrségnek a dolgot, mert úgy vélték, támogatott öngyilkosságról volt szó.

Bár azt a 2000-ben anyagilag tönkrement, azóta idősotthonban élő Gosling tagadta, hogy azért állt volna elő az üggyel, hogy ráirányítsa a figyelmet az eutanáziáról Nagy-Britanniában folyó vitára, beismerése érzékeny időszakban érkezett. Tavaszra várható, hogy a brit főügyészség irányelveket ad ki a támogatott öngyilkossággal kapcsolatban. Ráadásul a közelmúltban két, gyermekeinek halálában közreműködő anya ügye is ráirányította a figyelmet a vitatott kérdésre.

Törvény ellen az öngyilkosjelölt

Nagy-Britanniában tiltott a támogatott öngyilkosság, akár 14 év börtönt is kiszabhatnak miatta. A jogszabály azonban sokak számára nem egyértelmű. 2008-ban egy szklerózis multiplexben szenvedő brit nő, Debbie Purdy kezdeményezte annak tisztázását, milyen büntetésre számíthat a férje, ha segít neki abban, hogy eljusson Svájcba, hogy egy ottani eutanázia-klinikán véget vessen életének.

Forrás: AFP/Shaun Curry
Purdy férjét félti

Purdy azzal érvelt, hogy személyiségi jogai sérülnek, ha nem tisztázzák, hogyan alkalmazzák az 1961-ben meghozott, öngyilkosságról szóló törvényt. Purdyvel végül azt közölték, hogy férje törvényt sértene, de a brit ügyészség tavaly ősszel egy sor ideiglenes irányelvet tett közzé az ügyben. Ebben azt részletezi, hogy milyen tényezők hatnak afelé, hogy valakit elítéljenek (ha az elhunyt 18 év alatti, ha magatehetetlen, ha nem nyilvánította ki öngyilkossági szándékát, ha nem gyógyíthatatlan beteg...), illetve milyen tényezők afelé, hogy valakit felmentsenek egy ilyen ügyben (ha az elhunyt bizonyíthatóan öngyilkos akart lenni, ha a segítőt csak érzései motiválják, ha az elhunyt halálos beteg volt stb...). A brit főügyészség a honlapján közzétett dokumentumra tavaly decemberig várták a visszajelzéseket, ezek alapján dolgozzák ki a végleges irányelveket.

Halálba segített gyermekek

Az elmúlt évtizedben több tucat gyógyíthatatlan betegségben szenvedő brit állampolgár utazott svájci eutanáziaközpontokba, ahol támogatott öngyilkosságot követtek el (volt, akiről dokumentumfilmet is készítettek, erről a filmről korábbi cikkünkben olvashat). Az ebben segítséget nyújtó hozzátartozókat eddig egyetlen alkalommal sem ítélték el, de többek ellen vádat emeltek a hatóságok, majd általában több hónapos huzavona után ejtették az ügyeket.

A közelmúltban azonban két ügy is nagy port vert fel: súlyosan sérült gyermeküket Nagy-Britanniában halálba segítő édesanyák ügyében ítélkezett a bíróság. Egyikük életfogytig tartó börtönt kapott gyilkosságért, a másikat azonban felmentették. Az ítéletekben jól tetten érhető a már említett ügyészségi irányelvek érvényesülése.

Az életfogytig tartó börtönt az az 57 éves anya kapta, aki halálos adag heroint adott be 22 éves, súlyos fejsérüléseket szenvedett, magatehetetlenül, kórházban fekvő fiának, aki korábban kiesett egy mentőautóból. A nő, aki nem hitt az orvosoknak, pedig szerintük volt esélye a fiúnak a felépülésre, kétszer adta be a halálos mennyiségű drogot. Az első alkalommal ugyanis a nővérek még újraélesztették a fiút. Az anya a második alkalommal csellel jutott be fia kórtermébe, ahol beragasztotta maga mögött az ajtót, nehogy a személyzet megakadályozza tettét.

A másik anya Bridget Kathleen Gilderdale, 31 éves lányát segítette mérgező gyógyszerkeverékkel a halálba. A 17 éves kora óta súlyos krónikus fáradtság-szindrómában szenvedő, ágyhoz kötött, csővel táplált Lynn Gilderdale többször jelezte, hogy szeretne véget vetni életének, sőt többször sikertelenül próbálkozott is, mielőtt rábírta volna anyját, hogy segítsen neki. A nőt végül felmentették.