Elsüllyedt egy iskolahaó Brazília partjainál

Vágólapra másolva!
A közelben tartózkodó hajók kimentették annak a háromárbócos vitorlásnak az utasait és legénységét, amely csütörtökön kezdett süllyedni Brazília partjai közelében. A diákokat szállító iskolahajó egy kanadai egyetem tulajdona volt.
Vágólapra másolva!

Elsüllyedt egy diákokat szállító kanadai iskolahajó Brazília partjainál, fedélzeten tartózkodó 64 utast és tengerészt kimentették - közölték pénteken a brazil hatóságok. A háromárbocos vitorlás helyi idő szerint még csütörtök délután adott le vészjelzést Rio de Janeiro magasságában. A brazil légierő egyik gépe három órával később, a parttól 300 mérföldre látták is a mentőtutajokat. A szerencsétlenül járt egyetemistákat, tanáraikat és tengerészeket még a parti őrség mentőhajójának megérkezése előtt felvették más hajók.

A Concordia nevű hajó egy Montreal közelében fekvő kanadai egyetem, A West Island College International tulajdonában áll. A hajó 1992-ben épült, és lehetőséget nyújt arra, hogy egyetemisták, illetve végzős középiskolai diákok a tengereket bejárva tanuljanak. Egy tanév mintegy 40 ezer amerikai dollárba kerül.

Az 57,5 méter hosszú, motorral is felszerelt vitorlás a kanadai Új-Skóciából 2009 szeptemberében indult el az Atlanti-óceán körüli tízhónapos útra. Február 8-án hagyta el Brazília északi részét, és Uruguayban, Montevideóban kellett volna kikötnie. Onnan dél-atlanti szigeteket keresett volna föl, majd Afrika déli csücskének érintésével tért volna vissza a Karib-tengerre és Kanadába.