Visszakerült Auschwitzba az ellopott felirat

Vágólapra másolva!
A rendőrség visszaadta az egykori auschwitzi haláltábor helyén működő múzeumnak a decemberben ellopott Arbeit Macht Frei feliratot. Nem biztos, hogy visszateszik a helyére, a tolvajok ugyanis feldarabolták a fémszerkezetet.
Vágólapra másolva!

Január 27-én tartják a megemlékezést az auschwitzi haláltábor 65 évvel ezelőtti felszabadításának, az azonban nem biztos, hogy addigra visszakerül a helyére a hírhedt Arbeit Macht Frei (A munka szabaddá tesz) felirat - írja a BBC. A múzeumként működő tábornak ugyan csütörtökön a rendőrség átadta a decemberben ellopott feliratot, de a fémszerkezetet a tolvajok három darabra vágták.

A Lengyelország területén lévő egykori náci koncentrációs tábor bejáratánál lévő feliratot decemberben lopták el. A rendőrség öt lengyel férfit gyanúsít a lopással, de keresnek egy svéd neonácit is, akinek szintén köze lehetett a bűncselekményhez.

A lopás után a múzeum vezetése egy másolatot helyeztetett el a bejáratnál, és egyelőre nem döntötték el, hogy az eredeti feliratot valaha is visszahelyezik-e. A szétvágott fémszerkezetet előbb megpróbálják helyreállítani. Az ötméteres feliratot a nácik parancsára készítették a rabok a táborban, ahol több mint egymillió - túlnyomórészt zsidó származású - embert öltek meg a második világháború idején.