Titokzatos idegen segítette a detroiti merénylőt

Vágólapra másolva!
A holland hatóságok vizsgálják azokat a beszámolókat, amelyek szerint egy középkorú férfi segítette az amszterdami beszállásnál azt a nigériai férfit, aki karácsony másnapján a gyanú szerint fel akart robbantani egy utasszállító repülőgépet az amerikai Detroit felett. A merényletkísérletért az al-Kaida jemeni szervezete vállalta a felelősséget, amelynek embereivel a nigériai fiatal állítása szerint kapcsolatban állt.
Vágólapra másolva!

Két szemtanú szerint egy magas, jól öltözött, 50 év körüli férfi segített feljutni az Amszterdamból Detroitba tartó járatra annak a nigériai fiatalembernek, aki a hatóságok gyanúja szerint fel akarta robbantani a gépet leszállás előtt. A középkorú férfi állítólag azt mondta a biztonságiaknak, hogy a 23 éves támadó elvesztette az útlevelét és hogy Szudánból jött. Erről két utas számolt be, de a holland hatóságok egyelőre a térfigyelő kamerák felvételeit vizsgálják, így nem erősítették még meg a szemtanúk állítását.

Alan Johnson brit belügyminiszter is azt mondta, szerinte a merénylő nem dolgozhatott egyedül. "Még nem tudjuk, hogy ez egy egyéni akció volt, vagy mások álltak mögötte - azt gyanítom, inkább az utóbbi igaz, mint az előbbi" - nyilatkozta a BBC-nek.

A merénylő által használt 80 grammnyi PETN robbanószer végül technikai okokból nem robbant fel, csupán kisebb tüzet okozott, komolyan megégetve a merénylőt. A férfit az utasok lefogták, majd leszállás után kórházba szállították és őrizetbe vették. Rajta kívül senki sem sérült meg a gépen.

Obama bekeményít

Hétfőn Barack Obama amerikai elnök is megszólalt az ügyben, mivel heves támadások érték Janet Napolitano, az Egyesült Államok belbiztonsági miniszterének hétvégi nyilatkozatát, miszerint "a rendszer működött" (bár Napolitano később finomította nyilatkozatát, és kijelentette: azt kiragadták szövegkörnyezetéből). Obama azt mondta, hogy a kormány máris megtett több lépést a repülőtéri biztonság növelése érdekében: több rendőrt vezényeltek a repülőterekre, és szigorították az átvizsgálást.

Arra is választ kell majd találniuk a hibasorozatért sokat támadott amerikai biztonsági szolgálatoknak, hogyan juthatott fel egy az Egyesült Államokba tartó repülőre egy olyan utas, aki szerepel a terroristákkal kapcsolatba hozható emberek listáján. Ráadásul a férfi poggyásza is gyanúsan kevés volt.

A támadást az al-Kaida hálózat jemeni szárnya magára is vállalta, közölve, hogy ők támogatták a merénylőt. A gépen elszenvedett sérülései miatt kórházba került nigériai fiatal maga is azt állította a nyomozóknak, hogy a jemeni al-Kaida segítette őt a támadás előkészítésében.

Az al-Kaida szerint a merényletkísérlet bosszú azért, mert az amerikai hírszerzés segítségével kétszer is lecsaptak a terroristákra a jemeni kormányerők decemberben - írja a brit Independent. Az egyik légitámadásban a lap szerint 30 militáns és 50 civil is meghalt. A második támadásban meghalhatott többek között egy hitszónok, aki gyaníthatóan kapcsolatban állt Nidal Malik Hasannal, az amerikai Fort Hood támaszponton 13 embert agyonlövő pszichológussal. (A jemeni al-Kaidáról ebben a cikkünkben olvashat bővebben)

A jemeni kormány azt nyilatkozta, hogy Abdulmutallab négy hónapot töltött az országban, mielőtt decemberben hazatért volna. Apja figyelmeztette is az amerikai hatóságokat még októberben, hogy fia radikális nézeteket vall, és ezért veszélyes lehet.

Abdulmutallabot azzal vádolják, hogy megpróbált felrobbantani egy repülőt, ezért legfeljebb 20 év börtönt kaphat, de újabb vádpontokat is felhoznak majd ellene.